Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν όταν λέμε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από το να ξυπνάτε στην μέση της νύχτας και μετά να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε.

Είναι φυσιολογικό να ξυπνάτε την νύχτα

Λοιπόν, όσο ενοχλητική κι αν είναι αυτή η κατάσταση, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας είναι επειδή είναι απλώς μέρος του κανονικού σας κύκλου ύπνου.

«Όλοι ξυπνούν πέντε έως επτά φορές τη νύχτα μεταξύ της ολοκλήρωσης των κύκλων ύπνου», λέει η ειδικός στον ύπνο Shelby Harris. «Κάθε αφύπνιση είναι εξαιρετικά σύντομης φύσης και κοιμόμαστε αμέσως δίχως να το θυμόμαστε την επόμενη μέρα» εξηγεί. Ή τουλάχιστον, έτσι πρέπει να είναι.

Τούτου λεχθέντος, το να ξυπνάτε δύο ή τρεις φορές και να το θυμάστε αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αρκεί να μπορείτε να αποκοιμηθείτε και πάλι σχετικά γρήγορα και χωρίς δυσκολία.

Πότε γίνεται προβληματικό

Η ηλικία μπορεί να παίξει έναν παράγοντα εδώ, δεδομένου ότι οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να ξυπνούν μία ή δύο φορές τη νύχτα για λίγο, ενώ οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν πιο «σπασμένο, ρηχό ύπνο».

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από τον αριθμό των φορών που ξυπνάτε (και το θυμάστε) είναι η διάρκεια του πόσο διαρκεί η διαταραχή και αν το πρωί αισθάνεστε εξαιτίας αυτών κόπωση.

Έτσι, εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι από τον κατακερματισμένο ύπνο σας και δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον… ένοχο, ελέγξετε τους ακόλουθους παράγοντες που μπορείτε να κρύβονται πίσω από τις διαδοχικές αφυπνίσεις.

Τι μπορεί να φταίει

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους, περιλαμβάνουν:

Ροχαλητό

Μπορεί να είναι το δικό σας ροχαλητό ή του ατόμου που κοιμάστε μαζί. Ανεξάρτητα από αυτό, δεδομένου ότι το ροχαλητό μπορεί να είναι ένδειξη ενός ζητήματος υγείας, η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα ήταν ένα έξυπνο βήμα προς τον πιο ποιοτικό ύπνο.

Η φύση καλεί.. πολύ συχνά

Αν δείτε τον εαυτό σας να σέρνεται κάθε βράδυ στο μπάνιο και μετά δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε, προσπαθήστε να ενυδατωθείτε προσεκτικά. Ενώ η καλή ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε έναν καλύτερο ύπνο συνολικά, η ειδικός στον ύπνο Shelby Harris λέει να αποφεύγετε τα υγρά τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Εξίσου σημαντικό θα είναι να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε το άγχος σας, γιατί μπορεί αυτή η αυξημένη ανάγκη να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα στρες και όχι απαραιτήτως στην κατανάλωση υγρών.

Δυσφορία που οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα

Αν το στρώμα σας δεν ταιριάζει στις ανάγκες του σώματός σας ή αν είναι παλιό, τότε είναι πολύ πιθανό να αλλάζετε συχνά στάση και πλευρό προκειμένου να βολευτείτε, πράγμα που μπορεί να σας ξυπνά πολλές φορές μέσα στην νύχτα.

Αν και η επένδυση σε ένα νέο στρώμα δεν είναι η πιο εύκολη λύση, τώρα ίσως είναι η ώρα να αλλάξετε τουλάχιστον τα κλινοσκεπάσματα και το μαξιλάρι σας.