Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και με τα εμβόλια κατά της covid-19, είναι οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν. Ενώ πράγματι, μπορεί να παρατηρηθούν μερικές ήπιες παρενέργειες, όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, πολλοί είναι και οι μύθοι που.. «διασπείρονται».

Ένας από τους βασικότερους μύθους είναι ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μας μολύνει με τον ιό της γρίπης. «Αυτός είναι ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος», επισημαίνει η δρ Jennifer Horney, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Disaster Research Center του University of Delaware.

«Οι παρενέργειες δεν συγκρίνονται με την μόλυνση»

«Ενώ ορισμένα εμβόλια για παράδειγμα, το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, περιέχουν έναν εξασθενημένο ζωντανό ιό για να διεγείρουν μια ανοσολογική απόκριση, το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο κατασκευασμένο με ιούς που έχουν σκοτωθεί και επομένως δεν είναι μολυσματικοί» μας εξηγεί.

Η δρ Jennifer Horney σημειώνει επίσης ότι ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι πολύ χειρότερες από τα συμπτώματα της ίδιας της γρίπης. «Οι δυνητικοί κίνδυνοι μιας σοβαρής περίπτωσης γρίπης υπερτερούν κατά πολύ κάθε περιορισμένου κινδύνου παρενεργειών, οι οποίες είναι συνήθως ήπιες», αναφέρει.

Μερικοί άνθρωποι εξισώνουν τη γρίπη με το κακό κρυολόγημα. Ενώ η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα μπορεί να έχουν κάποια κοινά συμπτώματα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει λεπτομερώς πώς η γρίπη μπορεί να έχει πολύ έντονα συμπτώματα και να γίνει επικίνδυνη για την ζωή.

«Ακόμα κι αν προσβληθείτε από τον ιό της γρίπης, εάν έχετε εμβολιαστεί, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνετε, να νοσηλευτείτε ή να εισαχθείτε στη ΜΕΘ», εξηγεί η δρ Jennifer Horney.

Τι περιλαμβάνουν οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες

Σύμφωνα με το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου, περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, ερυθρότητα και/ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.
  • Πονοκέφαλος.
  • Πυρετός.
  • Ναυτία.
  • Μυϊκοί πόνοι.

Εάν εμφανιστούν αυτές οι αντιδράσεις, συνήθως ξεκινούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό και διαρκούν μία έως δύο ημέρες.

«Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο σημείο της ένεσης ή να εμφανίσετε χαμηλό πυρετό για μία ή δύο ημέρες, καθώς ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σας» εξηγεί ο δρ James Conway, παιδίατρος μολυσματικών νόσων στην Ιατρική Σχολή του University of Wisconsin.