Αν έχετε προσπαθήσει έστω και μία φορά να χάσετε βάρος, πιθανότατα έχετε ακούσει τη συμβουλή «μην τρως μετά τις 8 το βράδυ». Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αδυνάτισμα έχει να κάνει με τις θερμίδες, τα μαθηματικά… δεν βγαίνουν. Όσο εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα (δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε), θα καταφέρετε να δείτε το νούμερο στη ζυγαριά να μειώνεται, ακόμη κι αν συνηθίζετε να τρώτε αργά τη νύχτα.

Γιατί συνήθως μας παχαίνει το φαγητό αργά τη νύχτα;

Όπως θα γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία, οι διατροφικές επιλογές που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι τη νύχτα δεν είναι λογικές, υπολογισμένες κινήσεις που αποσκοπούν αποκλειστικά στο αδυνάτισμα. Άλλωστε, κάθε διατροφική απόφαση καθοδηγείται από συναισθήματα και σωματικές καταστάσεις. Έτσι, παρά τις καλές προθέσεις σας, μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, ένα πιεστικό πρόγραμμα, η στέρηση ύπνου ή κάποιος άλλος στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να δυσκολεύσει την προσπάθειά σας για μια υγιεινή διατροφή.

Φανταστείτε το εξής σενάριο: Κατά τη διάρκεια της ημέρας ήσασταν πειθαρχημένοι με ό,τι τρώγατε, αλλά γυρίσατε σπίτι αγχωμένοι και… αδηφάγοι. Αντί να μπείτε στην κουζίνα και να μαγειρέψετε, αρπάζετε μια σακούλα πατατάκια και την καταβροχθίζετε μπροστά από την τηλεόραση όσο περιμένετε να φτάσει η πίτσα σας. Σας ακούγεται οικεία η παραπάνω περιγραφή; Το βραδινό γεύμα τείνει να παχαίνει τους περισσότερους ανθρώπους για τους εξής λόγους:

  • Η αυτοσυγκράτησή σας εξαντλείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει το να αντισταθείτε σε ένα επιπλέον γλυκό κατά τη διάρκεια του δείπνου.
  • Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν στο συναισθηματικό φαγητό. Δεν είναι ασυνήθιστο το φαγητό να χρησιμοποιείται ως ρυθμιστή της διάθεσης, ειδικά για την ανακούφιση από συναισθήματα του άγχους ή της μοναξιάς. Ακόμη κι αν αυτό δεν συμβαίνει στη δική σας περίπτωση, μπορεί να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το φαγητό ως ανταμοιβή για μια δύσκολη μέρα.
  • Κουρασμένοι από το πιεστικό πρόγραμμα εργασίας σας, καταλήγετε να λαχταράτε ζαχαρούχα τρόφιμα και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

4 συμβουλές για να μη σας παχαίνει το φαγητό αργά τη νύχτα

Η νύχτα μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να φορτώσετε τον οργανισμό σας με θερμίδες, αλλά αν δεν έχετε άλλη επιλογή, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Κρατήστε τις βραδινές μερίδες μικρές. Αντ’ αυτού, προγραμματίστε μεγαλύτερα γεύματα για το πρωινό και το μεσημεριανό σας. Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας σάς βοηθά να μείνετε χορτάτοι, ώστε να μην πεινάτε έντονα όταν φτάνει η ώρα του δείπνου. Αυτό βοηθά επίσης εάν υποφέρετε από καούρες και δυσπεψία. Άλλωστε, τα μεγάλα δείπνα δεν σας κάνουν καλό, ειδικά αν πέφτετε για ύπνο αμέσως μετά.
  2. Αποφύγετε τις λιχουδιές το βράδυ. Μιλάμε για εκείνα τα τρόφιμα στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε και τα οποία σας «καθηλώνουν» μετά από μια μπουκιά. Επομένως, αποφύγετε τα πατατάκια, τα μπισκότα, το παγωτό και τη σοκολάτα αργά τη νύχτα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να τα εξαλείψετε εντελώς από τη διατροφή σας, αλλά είναι καλύτερο να αποφύγετε να τα καταναλώνετε τη νύχτα, όταν έχετε περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.
  3. Μην τρώτε μπροστά από οθόνες. Η ψυχαγωγία βάζει τον εγκέφαλό σας σε κατάσταση αυτόματου πιλότου, με αποτέλεσμα να μην δίνετε σημασία στις ενδείξεις του σώματός σας ότι είστε χορτάτοι. Έτσι, είναι πιο πιθανό να καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες.
  4. Φροντίστε να δίνετε προτεραιότητα στη νυχτερινή ξεκούρασή σας. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν πρέπει να κοιμηθείτε ή να ανοίξετε μια σακούλα γαριδάκια και να συνεχίσετε το binge-watching, απλά ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια σας. Ερευντικά δεδομένα δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου συνδέεται με την αύξηση βάρους επειδή αυξάνει την όρεξη. Ο ύπνος όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας, αλλά η καρδιά, ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα σας ευχαριστήσουν επίσης.