Η λέξη «cardio» προέρχεται από την ελληνική λέξη «καρδιά», όνομα καθόλου τυχαίο, καθώς αναφερόμαστε στο στυλ προπόνησης που είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας, αυξάνοντας τους ρυθμούς ανά λεπτό. Αλλά αν είστε αρχάριος στο cardio, μην ανησυχείτε, καθώς υπάρχει ένα μυστικό για να ξεκινήσετε δυναμικά, ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία της.

Το cardio φροντίζει την καρδιά σας

Η φροντίδα της καρδιάς σας είναι ένα ουσιαστικό μέρος της φροντίδας του σώματός σας στο σύνολό του, επισημαίνει ο δρ Michael Weinrauch, Πρόεδρος Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Overlook στο Summit.

«Τα οφέλη για την υγεία από το cardio περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη» επισημαίνει.

Εκτός από τη βελτίωση της καρδιακής σας υγείας, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο περίπατος, το τρέξιμο ή ακόμα και το ποδήλατο, όλες μορφές αερόβιας γυμναστικής, μπορεί επίσης να μειώσουν τα επίπεδα άγχους σας, τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας και να θωρακίσουν τις υγιείς αρθρώσεις.

Και σε αντίθεση με την προπόνηση δύναμης, η οποία συνήθως απαιτεί εξοπλισμό, πολλά είδη cardio δεν απαιτούν τίποτα άλλο εκτός από το σώμα σας και την σκληρή σας προσπάθεια.

Το μυστικό για να ξεκινήσετε

Σύμφωνα με τον δρ Michael Weinrauch, η στρατηγική για να ξεκινήσετε δυναμικά και με ασφάλεια μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση: «Ξεκινήστε αργά».

«Για παράδειγμα, γρήγορο περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο για 30 έως 40 λεπτά δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να είναι το ιδανικό για εσάς, ειδικά κατά την αρχική φάση» επισημαίνει.

«Λάβετε υπόψη ότι όσον αφορά το καρδιαγγειακό όφελος, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα κυμαίνεται από τα χαμηλά έως και τα μέτρια επίπεδα άσκησης, καθώς η πιο έντονη άσκηση – όσον αφορά την ένταση και τη διάρκεια – δεν φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τη θνησιμότητα».

Καθώς προχωράτε, βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζετε τον εαυτό σας πολύ. «Το να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε πολύ γρήγορα είναι το πιο συνηθισμένο λάθος. Αν δεν έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, μιας και ξεκινάτε τώρα, δεν χρειάζεται προπόνηση υψηλής έντασης» καταλήγει.