Είναι μια κλασική κίνηση, που την έχουμε δει περισσότερες φορές στην μικρή και μεγάλη οθόνη από όσες ίσως την έχουμε κάνει: Ο πρωταγωνιστής σαστισμένος σε κάποια απρόσμενη εξέλιξη ρίχνει στο πρόσωπό του κρύο νερό για να ηρεμήσει ή να ανασυγκροτηθεί. Κι ενώ μπορεί να μας φαίνεται περίεργο, οι ειδικοί μας λένε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί το εξαιρετικά γρήγορο κόλπο για να νιώσετε άμεσα καλύτερα εάν νιώθετε εκτός εαυτού, ότι είστε σε πανικό ή σε μελαγχολία.

Γιατί σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα

Το να βυθίζουμε το πρόσωπό μας σε νερό ή βρέχοντάς το αποτελεί τεχνική για την διαχείριση της έντονης συναισθηματικής διέγερσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για αυτό όταν κολυμπάτε και βυθίζετε το κεφάλι σας κάτω από το νερό, όλα φαίνονται λίγο καλύτερα. Εκείνη την στιγμή «ενεργοποιείτε» το καταδυτικό αντανακλαστικό που πυροδοτεί μια σειρά από καταπραϋντικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα.

Το  αντανακλαστικό κατάδυσης είναι η φυσιολογική απόκριση του σώματος στην κατάδυση σε κρύο νερό. Όταν το βιώνετε ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, η κατάσταση «ξεκούρασης και πέψης» του σώματος.

«Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται και αισθάνεστε πιο ήρεμοι, σε αυτήν την φάση.

Είναι η προσπάθεια του σώματος να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσετε κάτω από το νερό διατηρώντας το οξυγόνο και επιβραδύνοντας τους καρδιακούς παλμούς σας. Κάνει επίσης τα αγγεία στο δέρμα σας να συστέλλονται, οδηγώντας αίμα στα εσωτερικά σας όργανα.

Μόλις το νευρικό σας σύστημα επιβραδυνθεί, μας εξηγούν οι ειδικοί, δεν είστε πλέον σε κατάσταση «πάλης ή φυγής» και μπορείτε να δείτε την κατάσταση πιο ψύχραιμα.

Η θερμοκρασία παίζει ρόλο

Αν αναρωτιέστε τη σωστή θερμοκρασία για να νιώσετε καλύτερα, όσο πιο κρύο είναι το νερό, τόσο καλύτερα, εξηγούν οι ειδικοί.

Όταν εστιάζουμε στην αλλαγή της θερμοκρασίας, από την ζέστη στο κρύο, μας βοηθά να παραμείνουμε παρόντες στην παρούσα στιγμή. Όπως πολλές τεχνικές προσοχής, το αντανακλαστικό κατάδυσης σας «αγκυρώνει» στο εδώ και το τώρα, προκαλώντας στο σώμα ένα μικρό ακίνδυνο σοκ.

«Για να λειτουργήσει το αντανακλαστικό κατάδυσης για εσάς, γεμίστε ένα μπολ με παγωμένο νερό ή απλά βρέξτε το πρόσωπό σας με λίγο κρύο νερό.