Κάστανα: Τα αγαπάμε για την βουτυράτη γεύση τους, ώρα να τα εκτιμήσουμε και για την διατροφική τους αξία.

Ψητά ή βραστά, αποτελούν μια εξαιρετική λιχουδιά που μπορούμε να απολαύσουμε είτε σκέτα – ως γευστικό και θρεπτικό σνακ – είτε ως συστατικό για την μαγειρική μας, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Αν και καταναλώνονται όλο το χειμώνα, ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να τα φάτε τώρα που είναι η εποχή τους;

Περισσότερο από ένα σνακ

Τα κάστανα έχουν κρεμώδη υφή, αλλά είναι περίπου 40% νερό, επομένως έχουν χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα ή τα καρύδια.

Είναι γεμάτα με σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και σας εφοδιάζουν με μια σταθερή παροχή ενέργειας όλη την ημέρα, βοηθώντας σας έτσι να κρατήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σε χαμηλά επίπεδα.

Μια μερίδα (περίπου ¼ φλιτζάνι) περιέχει περίπου το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C και το 25% της συνιστώμενης πρόσληψης χαλκού.

Η βιταμίνη C και ο χαλκός είναι αντιοξειδωτικά τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα – απαραίτητο για υγιείς αρθρώσεις και δέρμα. Και τα δύο διατηρούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πώς να τα προετοιμάσετε και να τα χρησιμοποιήσετε 

Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα κάστανα σε αλμυρές και γλυκές συνταγές και η καλύτερη μέθοδος προετοιμασίας εξαρτάται από το είδος του πιάτου που φτιάχνετε.

Για σαλάτες, σνακ και γέμιση, κρατήστε τους καρπούς στεγνούς ψήνοντάς τους. Για σούπες και πουρέ, το βράσιμο είναι καλύτερο – έτσι ο καρπός είναι πιο μαλακός και διαλύεται πιο εύκολα.

Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να χαράξετε ένα «x» και στις δύο άκρες των καρπών, πριν τους βράσετε ή τους ψήσετε (αυτό θα αποτρέψει την έκρηξή τους κατά το μαγείρεμα). Όταν το «x» ανοίξει, τα κάστανα είναι έτοιμα και το σκληρό, εξωτερικό κέλυφος και η μεμβράνη μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν. ΨΗΤΑ

Τα κάστανα προσφέρουν πλούσια γεύση και υφή στη γέμιση σε ψητά κρέατα και πουλερικά. Ή, βάλτε τα στο φούρνο μαζί με λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, για να δώσετε νέα «πνοή» στα τυπικά συνοδευτικά. Είναι πιο αμυλούχα από άλλους ξηρούς καρπούς, επομένως έχουν πηκτική δύναμη, η οποία βοηθά στην προσθήκη κρεμώδους υφής σε σούπες και πουρέ.

Από την πιο γλυκιά πλευρά, αναζητήστε την crème de marons, ένα κλασικό γαλλικό άλειμμα φτιαγμένο από αλεσμένα κάστανα και ζάχαρη. Δοκιμάστε το σε φρυγανιές ή κρέπες ή προσθέστε το σε βρασμένο γάλα για να δημιουργήσετε ένα εορταστικό twist σε έναν λάτε.

Τι να προσέξετε όταν τα αγοράζετε 

Αναζητήστε γυαλιστερά κελύφη και κουνήστε τα – αν κροταλίζουν, έχουν ξεραθεί. Τα κάστανα χαλάνε γρήγορα, αλλά θα διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο.

Τα φρέσκα κάστανα έχουν την καλύτερη υφή και γεύση, αλλά το ξεφλούδισμα τους μπορεί να σας δυσκολέψει.

Εάν σας πιέζει ο χρόνος, τα προψημένα, όσα έχουν κέλυφος και τα συσκευασμένα σε κενό αέρος θα κάνουν τη δουλειά εξίσου καλά. Αυτά είναι επίσης εξαιρετικά για σνακ.

Τα κονσερβοποιημένα κάστανα λειτουργούν επίσης, αλλά θα πρέπει να τα στραγγίξετε και να τα στεγνώνετε καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.