Η διατροφή σας επηρεάζει τα πάντα: Από το πώς δείχνει η επιδερμίδα σας μέχρι την υγεία του κόλπου σας. Έτσι, βάζοντας στο πιάτο σας τις σωστές τροφές μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη υγεία της ευαίσθητης περιοχής σας.

Βάλτε στο πιάτο σας…

*Πολλά πρεβιοτικά και προβιοτικά

Ο κόλπος σας, όπως το έντερό σας, χρειάζεται υγιή βακτηρίδια για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να διατηρήσει ένα φυσιολογικό pH. Ευτυχώς, τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου μπορούν επίσης να συμβάλουν στην υγιή ισορροπία των κολπικών βακτηριδίων. Η κατανάλωση προβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τις γυναίκες με κολπίτιδα, μια χρόνια κολπική δυσφορία που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου και του κόλπου σας, φροντίστε να τρώτε ένα συνδυασμό πρεβιοτικών τροφών, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ωμά πράσα, με προβιοτικά τρόφιμα, όπως γιαούρτι και κεφίρ.

*Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά, όπως αυτά που εντοπίζονται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, συχνά θεωρούνται υπερτροφές όσον αφορά στον ρόλο τους στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι εξίσου χρήσιμα και για την ισορροπία των επιπέδων των οιστρογόνων σας, δημιουργώντας μια επένδυση βλέννας που βοηθάει στην αποτροπή των λοιμώξεων. Τα αμύγδαλα και γενικά οι ξηροί καρποί φαίνεται να προλαμβάνουν την κολπίτιδα, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Β και ασβέστιο.

Αποφύγετε….

*Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Ενώ οι τροφές με πρεβιοτικά και προβιοτικά είναι επωφελείς για τα βακτήριο στο έντερο και τον κόλπο, οι επεξεργασμένες τροφές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι το οποίο μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να πάρουν τον έλεγχο. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της βακτηριακής κολπίτιδας, των μολύνσεων ζύμης, της ξηρότητας, του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

*Τη ζάχαρη

Η πολλή ζάχαρη δεν κάνει καλό ούτε στον κόλπο σας. Συγκεκριμένα, μπορεί να βλάψει ή να σκοτώσει τα σημαντικά βακτηρίδια του κόλπου (τον γαλακτοβάκιλο). Η ζάχαρη είναι το αντίθετο ενός προβιοτικού. Η βακτηριακή ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις ζύμης, πόνο και ερεθισμό – τρία πράγματα που πραγματικά δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Ακολουθήστε το στο Google News