Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για αυτό το υπέροχο συναίσθημα που νιώθετε μετά από μια εξαιρετική προπόνηση, αφού φάτε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή αφού γελάσετε με έναν καλό σας φίλο. Είναι οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τον πόνο και να αισθάνεστε καλά συνολικά.

Είναι πολλά τα οφέλη

Οι ενδορφίνες μπορούν να έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις όσον αφορά την υγεία και την ευεξία σας. Μερικά από αυτά τα οφέλη, περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη κατάθλιψη
  • Μειωμένο άγχος
  • Ενισχυμένη αυτοεκτίμηση
  • Ρύθμιση της όρεξης
  • Ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση
  • Μειωμένος πόνος

Ενισχύουμε τις ενδορφίνες φυσικά

Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις ενδορφίνες σας φυσικά; Σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε, δεν χρειάζεται να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να κάνετε υπερπροσπάθεια.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι προπονήσεις υψηλότερης έντασης θα παράγουν περισσότερες ενδορφίνες από τις προπονήσεις χαμηλότερης έντασης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις ενισχύσετε.

Τρώμε μαύρη σοκολάτα

Αρκεί ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας για να ενισχύσετε τις ενδορφίνες σας.

Κάνουμε γυμναστική

Η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη για την ενίσχυση των ενδορφινών σας. Στόχος σας είναι οι συνεδρίες 45 λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα.

Δημιουργήστε ή ακούστε μουσική

Η μουσική δεν είναι μόνο για ψυχαγωγία, μπορεί να τονώσει την ευεξία σας και να αυξήσει τις ενδορφίνες σας φυσικά.

Χορεύουμε;

Εάν δεν θέλετε να πάτε για τρέξιμο ή να κάνετε κανονική προπόνηση, βάλτε την αγαπημένη σας playlist στο «τέρμα» και χορέψτε για να αυξήσετε τις feel-good ορμόνες σας.

Γελάστε με την καρδιά σας

Σε ποιον δεν αρέσει να γελά; Το γέλιο μπορεί επίσης να διεγείρει τις ενδορφίνες σας, γι’ αυτό φροντίστε να προσπαθείτε να γελάτε καλά κάθε μέρα. Δείτε την αγαπημένη σας κωμική σειρά ή μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, που ξέρετε ότι θα σας βοηθήσει να γελάσετε.

Δώστε μια ευκαιρία στον διαλογισμό

Έχετε δοκιμάσει το διαλογισμό; Ο διαλογισμός είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τις ενδορφίνες σας και δεν χρειάζεστε καν εξοπλισμό για να ξεκινήσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά λεπτά ησυχίας και η προσπάθειά σας να εστιάσετε στην παύση της σκέψης.