Τα εμβόλια κατά της αναπνευστικής λοίμωξης covid-19 όπως και της γρίπης αποτελούν αποτελεσματικά προστατευτικά «όπλα» για την πρόληψη σοβαρής νόσησης και ενδεχόμενου θανάτου. Κάπου εκεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, «τελειώνουν» όμως και οι ομοιότητές τους.

Η μεθοδολογία πίσω από τα εμβόλια

Τέσσερα είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Δύο από αυτά (Pfizer και Moderna) έχουν κατασκευαστεί με mRNA τεχνολογία ενώ το μονοδοσικό Johnson & Johnson με φορέα αδενοϊού και το AstraZeneca με αδρανοποιημένο ιό κρυολογήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αξιοσημείωτη είναι η προηγμένη mRNA τεχνολογία, καθώς τα εμβόλια αυτά λειτουργούν με την παροχή ήδη κωδικοποιημένων μορίων αντιγόνου σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, πυροδοτώντας την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν 20 χρόνια έρευνας και είναι σχετικά εύκολο να παραχθούν.

Για το εμβόλιο της γρίπης, οι επιστήμονες συλλέγουν τον ιό σε αυγά, τον αδρανοποιούν και στη συνέχεια καθαρίζουν το αντιγόνο πριν το φτιάξουν σε ευρεία κλίμακα.

Σε ποια στελέχη επιτίθενται;

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και του εμβολίου της γρίπης είναι ότι το πρώτο είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν την παρούσα φάση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το αντιγριπικό εμβόλιο, από την άλλη, έχει σχεδιαστεί για να «επιτίθεται» σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού της γρίπης, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένονται να «κυκλοφορήσουν» περισσότερο.

Δεδομένου όμως ότι η περσινή περίοδος γρίπης ήταν πολύ ήπια λόγω των lockdowns και των μέτρων προστασίας, υπάρχει ανησυχία ότι η φετινή θα είναι πολύ σοβαρή.

Και οι παρενέργειες;

Τόσο τα εμβόλια της γρίπης όσο και αυτά κατά της covid-19 μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, με την ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού να είναι λίγο πιο δύσκολη για τον οργανισμό.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι παρενέργειες περιλαμβάνουν συμπτώματα, όπως πόνος στους μυς, πόνο στο σημείο της ένεσης, ήπιο πυρετό, πονοκέφαλο και ορισμένες φορές ήπιο βήχα. Τα συμπτώματα αυτά και από τα δύο εμβόλια δεν τείνουν να διαρκούν για περισσότερο από 24 ώρες.

Πόσο μας προστατεύουν;

Ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πραγματικά δεδομένα, επισημαίνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πιθανότατα να μας προστατεύουν για περισσότερο συγκριτικά με τα αντιγριπικά. Η έρευνα δείχνει ότι μέσα σε λίγους μήνες από τη λήψη του εμβολίου της γρίπης, η ανοσία αρχίζει να εξασθενεί.

Στο εγγύς μέλλον, ωστόσο, οι επιστήμονες μπορεί να δημιουργήσουν εμβόλια γρίπης χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την περίοδο προστασίας.