Η αντίληψη ότι κάποιοι άνθρωποι είναι άτρωτοι μπροστά στον νέο κορωνοϊό υπονομεύει τις προσπάθειες παγκοσμίως για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης κατά της covid-19, συμπεραίνουν οι ερευνητές σε νέα ανασκόπηση, στην οποία ανέλυσαν τις απαντήσεις σε έρευνες από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους σε 51 χώρες.

Όσο πιο «άτρωτοι» τόσο πιο μειωμένη η επιθυμία εμβολιασμού

Ο δρ James Leonhardt, αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο, και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο έλεγχος της νόσου και ως εκ τούτου της πανδημίας απαιτεί την λήψη προληπτικών προστατευτικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας αλλά και τον εμβολιασμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο PLOS ONE.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υψηλά επίπεδα «άτρωτης αντίληψης» ταίριαζαν με χαμηλά επίπεδα επιθυμίας να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου αλλά και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊου.

Τι μπορεί να καταπολεμήσει αυτήν την αντίληψη

Αυτό που δεν περίμεναν να βρουν είναι ότι η αίσθηση της «συλλογικότητας», η ιδέα ότι η υγεία του ατόμου εξαρτάται από την υγεία της κοινότητας, έκανε τη διαφορά στο αν τα άτομα που ένιωθαν αήττητα μπροστά στον ιό παρακινούνταν τελικά ώστε να συμβάλλουν στην μείωση της διασποράς του.

«Ακόμα κι αν πιστεύω ότι είμαι ανίκητος, αλλά σκέφτομαι πιο συλλογικά, η αντίληψη ότι είμαι άτρωτος θα έχει σημαντικά μικρότερα επίδραση στο αν θέλω να εμβολιαστώ» εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Έτσι, τα άτομα με συλλογική νοοτροπία που αισθάνονται ανίκητοι μπορεί να πουν ότι αν και δεν αισθάνονται οι ίδιοι σε κίνδυνο, θα προχωρήσουν και θα κάνουν το εμβόλιο για το καλό της κοινότητας.

Που οφείλεται

Οι άνθρωποι βρίσκουν λόγους για να νιώθουν άτρωτοι ή ανίκητοι, σύμφωνα με τους ειδικούς στο τομέα της ψυχολογίας. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν την νεότητα, την τακτική γυμναστική και καλή φυσική κατάσταση ή την υγιεινή διατροφή.

Επίσης οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να θυμάστε ότι «το να αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας ως αήττητο ή άτρωτο μπροστά σε μια απειλή, όπως είναι ο κορωνοϊός για την υγεία, δεν είναι προγνωστικό για να το εάν πράγματι είστε».

«Θα μπορούσατε να έχετε πολύ εύλογους λόγους για να θεωρείτε τον εαυτό σας άτρωτο. Το ίδιο και οι άνθρωποι που αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν» καταλήγουν.