Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου (CVD) υπερβαίνει τον κίνδυνο των ανδρών, κυρίως λόγω των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων που ρυθμίζουν την αγγειακή λειτουργία. Ως αποτέλεσμα, πολλές έρευνες επικεντρώνονται σε διάφορους παράγοντες κινδύνου. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι όταν τρώμε μόνοι μας μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, ειδικά για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο Menopause, το περιοδικό του The North American Menopause Society (NAMS).

Πλέον τρώμε πιο συχνά μόνοι

Ως μέρος της συνολικής προσπάθειας για τη μείωση της συχνότητας της καρδιαγγειακής νόσου, έχει υπάρξει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, η σημασία της ύπαρξης ενός συντρόφου στο φαγητό έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό σε προηγούμενες μελέτες.

Οι πρόσφατες αλλαγές στην καθημερινότητα, περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πρωτοφανούς πανδημίας, σημαίνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ τρώνε μόνοι.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μόνοι τους, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για την υγεία.

Γιατί βλάπτει την καρδιά;

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, η υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού χωρίς παρέα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας και αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Όταν τρώνε μόνοι, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε γρηγορότερα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, της περιφέρειας της μέσης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτή η δραστηριότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει και την ψυχική υγεία και έχει αναφερθεί ως παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη, ο οποίος συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, που συμμετείχαν στην μελέτη κι έτρωγαν μόνες είχαν χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας, υδατανθράκων, διαιτητικών ινών, νατρίου και καλίου από όσες έτρωγαν παρέα με άλλες.

Επίσης εκείνες που έτρωγαν μόνες είχαν είχαν 2,58 περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν στηθάγχη, έναν τύπο πόνου στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά και είναι σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου.

Ακολουθήστε το στο Google News