Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενοχλητικός. Όταν είστε πιασμένοι και πονάτε, μπορεί να δυσκολευτείτε να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητά σας, γιατί συνήθως σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας χωρίς να νιώσετε ενόχληση. Ο πόνος και η δυσκαμψία στον αυχένα μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, αλλά μπορούν επίσης να λυθούν με μερικούς διαφορετικούς τρόπους.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι προκαλεί τον πόνο στον αυχένα και σε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να τον ανακουφίσετε. Η νούμερο ένα σύσταση που έχει η επιστήμη για τον χειρισμό αυτής της ανησυχίας είναι τόσο προφανής, που θα εκπλαγείτε που δεν τη σκεφτήκατε μόνοι σας. Αλλά θα φτάσουμε σε αυτό σύντομα.

Τι προκαλεί τον πόνο στον αυχένα;

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στον αυχένα αν έχει τραβηχτεί ένας μυς, εάν κοιμάστε σε μια περίεργη στάση ή ακόμη και από κακή στάση σώματος, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Αν ο πόνος στον αυχένα προέρχεται από κάποιον τραυματισμό ή κάποια απότομη κίνηση, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τον πόνο στον αυχένα;

Εάν έχετε ενόχληση στον αυχένα ή δυσκαμψία, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε είναι κάνοντας ήπιες διατάσεις. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια των διατάσεων, σταματήστε αμέσως.

Εάν αισθάνεστε πολύ πόνο για να κινηθείτε προτού καν προσπαθήσετε να κάνετε διατάσεις, μπορεί να έχετε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα στον αυχένα, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Διαφορετικά, μερικές απλές και ήρεμες διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών και να σας προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα, ειδικά για άτομα των οποίων ο λαιμός «σκληραίνει» επειδή κάθονται στο γραφείο όλη την ημέρα.

Ποια είναι η κορυφαία μορφή άσκησης για τον πόνο στον αυχένα;

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στον αυχένα είναι να τεντώσετε τους μυς της περιοχής. Ωστόσο, όσον αφορά στη γυμναστική, επιλέξτε μια μορφή άσκησης που περιέχει ασκήσεις οι οποίες σας βοηθούν να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ των ασκήσεων διόρθωσης της στάσης του σώματος και του μειωμένου μυοσκελετικού πόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η εκτέλεση απλών ασκήσεων για τη σταθεροποίηση της στάσης σας μπορεί να βοηθήσει τον αυχένα σας. Και μία από τις καλύτερες ασκήσεις για τη βελτίωση της στάσης του σώματος είναι η γιόγκα. Η ήπια αυτή πρακτική έχει να κάνει με την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης και την εστίαση στην αναπνοή – και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στάσης του σώματος.

Δοκιμάστε να κάνετε μια απλή ακολουθία στάσεων γιόγκα καθημερινά για να βελτιώσετε τη μυϊκή σας δύναμη. Μπορείτε να εστιάσετε στην ενδυνάμωση του πυρήνα σας (όταν αναφερόμαστε στον «πυρήνα» του σώματος, εννοούμε τις περιοχές των κοιλια­κών τοιχωμάτων, τη λεκάνη, την οσφυϊκή περιοχή και την ικανότητά τους να σταθεροποιούν το σώμα όταν κινούμαστε) και έτσι να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας. Καθώς ενδυναμώνετε μέσω της γιόγκα τους μυς του πυρήνα και της πλάτης σας, θα αρχίσετε να στέκεστε πιο ίσια, πράγμα που σημαίνει ότι ο λαιμός σας θα δέχεται λιγότερη ένταση. Και η λιγότερη ένταση οδηγεί σε λιγότερο πόνο.