Φαντάζομαι είναι κάτι πολύ δελεαστικό, αρκεί να γίνει με τον σωστό τρόπο. Ετσι υπάρχουν τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μας έχει συσχετιστεί με σημαντικά προβλήματα υγείας και χρόνια νοσήματα φθοράς. Υπάρχουν όμως και κατηγορίες λιπαρών, όπως τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά, για τα οποία οι διατροφικές συστάσεις συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την ανάγκη αύξησης της πρόσληψής τους.

Τα ω-3 λιπαρά αποτελούν παρά τη χρησιμότητά τους μια κατηγορία συστατικών που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και για τον λόγο αυτόν θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει οπωσδήποτε να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Αυξάνουν κατά 5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν πέντε χρόνια.

Η μελέτη χρησιμοποίησε και ανέλυσε δεδομένα για τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα σε 2.240 άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έντεκα χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, ως αποτέλεσμα της τακτικής ένταξης λιπαρών ψαριών στη διατροφή, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν πέντε χρόνια.

Πού θα βρούμε λοιπόν αυτά τα καλά λιπαρά;

Σαρδέλα

Η σαρδέλα είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα δημοφιλές στις μεσογειακές χώρες. Κι ενώ παλαιότερα πολλοί ίσως τη θεωρούσαν «ψάρι των φτωχών», λόγω της χαμηλής της τιμής, νεότερα δεδομένα στην επιστήμη της διατροφής την κατατάσσουν σίγουρα στα «πλούσια» ψάρια, τουλάχιστον όσον αφορά τη διατροφική της αξία.

Τα τελευταία χρόνια, οι σαρδέλες έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα ψάρι που μπορεί να καταναλωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια από ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι έγκυοι, οι θηλάζουσες μητέρες, τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς τόσο ο χρόνος ζωής όσο και η θέση της στην τροφική αλυσίδα δεν ευνοούν τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος.

Καρύδια

Τα καρύδια συγκαταλέγονται στους πλέον θρεπτικούς ξηρούς καρπούς, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά. Αποτελούν μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ η περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ είναι υψηλότερη από κάθε άλλο είδος ξηρού καρπού.

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για τον πολτό του σουσαμιού, που παρασκευάζεται από αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο σουσάμι και έχει τη μορφή λιπαρής κρέμας.

Είναι μια τροφή πλούσια σε λίπος, ωστόσο τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Λιναρόσπορος

Η ελαφρά γλυκιά γεύση του σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τον λιναρόσπορο μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή. Ο λιναρόσπορός και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών.

Τα καλά λιπαρά σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς μας, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος