Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να μας δημιουργήσουν έντονη ανησυχία και στρες, όπως η παρουσίαση ενός μεγάλου project, το οποίο δουλεύαμε καιρό ή ακόμα και αιφνίδια γεγονότα που δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να συμβούν. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που βιώνουν έντονη ανησυχία την στιγμή που δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Και στις δύο περιπτώσεις, ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι τρεις στρατηγικές των ειδικών, που μπορούν να μας βοηθήσουν να το μειώσουμε και σταδιακά να απαλλαγούμε:

Η γρήγορη στρατηγική κατά του στρες

Ενώ η γρήγορη στρατηγική κατά του στρες δεν αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες σχέδιο για την διαχείρισή του, αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη γραμμή «άμυνας» ενάντια στις επιπτώσεις του χρόνιου στρες.

Αυτό διότι μπορεί να σας βοηθήσει να απενεργοποιήσετε την αντίδραση του σώματός σας στο στρες και να ανταποκριθείτε στους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζετε από πιο ήρεμο ή και χαλαρό state of mind. Αυτό σας βοηθά να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά το άγχος και να διατηρήσετε τον εαυτό σας πιο υγιή.

Οι κοινές στρατηγικές για γρήγορη ανακούφιση από το στρες περιλαμβάνουν ασκήσεις αναπνοής ή τη χρήση χιούμορ.

Αντιμετωπίζοντας το κόκκινο συναγερμό

Αυτό το βήμα είναι λίγο πιο εξατομικευμένο, αλλά η διαχείριση του άγχους είναι ένα σημαντικό κλειδί. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας προκειμένου να ξεκουραστείτε, κυρίως ψυχικά, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε με όσο το δυνατόν πιο καθαρή σκέψη αυτό που σας προκαλεί άγχος.

Αν βρείτε ποιος είναι ο τομέας στην καθημερινότητά σας, που σας προκαλεί ανησυχία ή και φόβο, θα είναι πιο εύκολο να πλοηγηθείτε σε στρατηγικές που θα σας ταιριάζουν περισσότερο προκειμένου να το αντιμετωπίσετε.

Στο πλάνο η ανθεκτικότητα

Ένα άλλο σημαντικό μέρος ενός σχεδίου διαχείρισης του άγχους είναι να έχετε κάποιες τακτικές δραστηριότητες στη ζωή σας για να αναπληρώνετε την χαμένη σας ενέργεια αλλά και θετικά συναισθήματα, που σας βοηθούν να γίνεστε πιο ανθεκτικοί στην αντιμετώπιση του άγχους στην καθημερινότητά σας.

Αντί να περιμένετε μέχρι να σας κυριεύσει το άγχος, εάν κάνετε ορισμένες δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος συνήθεια, θα είστε λιγότερο αντιδραστικοί σε στρεσογόνους παράγοντες όταν τους βιώνετε και θα είστε πιο ικανοί να τους χειρίζεστε όταν τους αντιμετωπίζετε.