Η διατροφή μας επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, καθώς συστατικά τα οποία προσλαμβάνουμε μέσα από τις τροφές εμπλέκονται σε μηχανισμούς του πολύπλοκου εγκεφαλικού μας συστήματος. Τα κυριότερα από αυτά τα συστατικά είναι τα ω3 λιπαρά, διάφορα αμινοξέα, βιταμίνες συμπλέγματος Β και ορισμένα αντιοξειδωτικά. Έτσι, οι τροφές που βάζουμε στο πιάτο μας μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε πνευματική διαύγεια και να εξασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός και το μυαλό μας λειτουργούν καλύτερα.

6 τροφές που τονώνουν το μυαλό

Καρύδια

Τα καρύδια και γενικά οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ καλή πηγή μελατονίνης, μιας ουσίας  που μας ηρεμεί και σχετίζεται και με καλύτερη ποιότητα ύπνου. Επίσης, η μελατονίνη συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών δηλαδή που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Παράλληλα είναι και εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.

Καφές

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καφές αποτελεί το πιο διάσημο τονωτικό ρόφημα παγκοσμίως, αφού πράγματι η καφεΐνη επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιώντας το. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει την παραγωγή ουσιών από τα κύτταρα του εγκεφάλου οι οποίες μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη πνευματική λειτουργία, διάθεση και απόδοση. Ωστόσο, ενώ η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα) συμβάλλει στην τόνωσή σας, όταν ο καφές καταναλώνεται προς το τέλος της ημέρας ή όταν είστε αρκετά κουρασμένοι ή νηστικοί, τότε ενδέχεται η δράση του να είναι αντίστροφη.

Σαρδέλες

Τα ψάρια (ιδιαίτερα τα λιπαρά) έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευεξία του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες. Ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η ρέγγα και οι σαρδέλες είναι μερικά λιπαρά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα.

Μούρα

Μικρά αλλά «θαυματουργά», τα μούρα μπορούν να τονώσουν τον εγκέφαλό μας, με επιστημονικά στοιχεία να υποστηρίζουν ότι μπορεί να καθυστερήσουν την έκπτωση της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες αντιοξειδωτικών συστατικών, που λέγονται ανθοκυανίνες.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και μπορεί επίσης να προσφέρει άλλα οφέλη που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Αυγά

Περιέχουν υψηλά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως Β6, Β12 και φυλλικό οξύ που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γνωστικής εξασθένησης και ασθένειας Alzheimer.