Από τη μία οι χαμηλές θερμοκρασίες που μας κάνουν να θέλουμε να μένουμε μέσα στο σπίτι και να τσιμπολογάμε βλέποντας σειρές και από την άλλη τα φαρδιά ρούχα που μας αφήνουν το περιθώριο για μερικά έξτρα κιλά, δεν είναι περίεργο που κάθε χειμώνα βλέπουμε το βάρος μας να αυξάνεται. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι σοκολάτες και το αλκοόλ που κάνουν το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει. Υπάρχουν ορισμένες τροφές υπεράνω υποψίας που τρώμε όταν πέφτει η θερμοκρασία και μας παχαίνουν.

Σούπες

Ναι, οι σούπες μπορούν με εύκολο και γευστικό τρόπο να παρέχουν στον οργανισμό μας πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ενώ χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό μάς χορταίνουν. Έτσι, είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, οι θερμίδες που περιέχουν εξαρτάται από τα υλικά που θα επιλέξουμε και τον τρόπο που θα μαγειρέψουμε τις σούπες. Σούπες που περιέχουν ζωικά προϊόντα, γάλα ή κρέμα γάλακτος ή σούπες με κίτρινα τυριά είναι πλούσιες τόσο σε θερμίδες όσο και σε κακής ποιότητας κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Για παράδειγμα, μια σούπα που περιέχει μόνο λαχανικά και λίγο λάδι δεν ξεπερνά τις 250 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ η κρεατόσουπα μπορεί να ξεπεράσει τις 600 θερμίδες.

Επομένως, για να κρατήσουμε υπό έλεγχο τις θερμίδες στις σούπες μας επιλέγουμε άπαχα μέρη από κοτόπουλο ή μοσχάρι, έχοντας αφαιρέσει την πέτσα και το ορατό λίπος. Επίσης, επιλέγουμε ως βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο (προσέχοντας πάντα την ποσότητα) και δεν τσιγαρίζουμε τα λαχανικά πριν τα προσθέσουμε στη σούπα.

Ρόφημα σοκολάτας

Είναι ένα από τα αγαπημένα ζεστά ροφήματα του χειμώνα και των γιορτών. Περιέχει κατά βάση κακάο και μερικές φορές μπορεί να περιέχει γάλα ή/και ζάχαρη. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς μια «ενισχυμένη» σοκολάτα που θα πιούμε έξω ή θα φτιάξουμε στο σπίτι μπορεί να ξεπερνά τις 300 θερμίδες.

Χωρίς λοιπόν να το καταλάβουμε ένα ζεστό ρόφημα που πίνουμε για να μας ζεστάνει και θεωρούμε όχι και τόσο παχυντικό ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με ένα μικρό γεύμα.

Ζεστά αφεψήματα

Τα ζεστά αφεψήματα, όπως το τσάι, το χαμομήλι, το φασκόμηλο κ.ά., μας ζεσταίνουν, και τον χειμώνα καταναλώνονται σε αφθονία. Αν και μπορεί να αποτελέσουν ένα μέσο ενυδάτωσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν βάζουμε ζάχαρη ή μέλι και πίνουμε πολλά, αθροιστικά μπορεί να μας δίνουν πολλές θερμίδες, που δεν έχουμε υπολογίσει.

Επομένως, αν δεν θέλουμε να παχύνουμε, φτιάχνουμε στο σπίτι τα δικά μας φυσικά αφεψήματα αποφεύγοντας την προσθήκη ζάχαρης ή βάζοντας κάποιο φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Σε ροφήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, επιλέγουμε χωρίς ζάχαρη.