Τα σνακ είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς σας τροφοδοτούν με ενέργεια κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και σας βοηθούν να μένετε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές. Ας δούμε λοιπόν τους 4 πιο διαδεδομένους.

Μύθος #1

«Τα σνακ πριν τον ύπνο είναι απαγορευμένα»

Η κατανάλωση σνακ πριν τον ύπνο δεν είναι απαγορευμένη, αρκεί να επιλέγετε κάτι ελαφρύ, που δεν βαραίνει το στομάχι. Ιδανικές επιλογές είναι ένα φρούτο, ένα φλιτζάνι ημίπαχο γάλα, μια φρυγανιά με ένα κομμάτι τυρί, μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί ή ένα μπισκότο ολικής άλεσης.

Μύθος #2

«Το τσιμπολόγημα παχαίνει»

Για να πάρετε βάρος, οι θερμίδες που προσλαμβάνετε πρέπει να είναι περισσότερες από αυτές που καίτε. Η κατανάλωση σνακ δεν οδηγεί αυτόματα σε αύξηση του βάρους σας, αρκεί να μην ξεχνάτε ότι και τα σνακ περιέχουν θερμίδες. Μάλιστα, τα υγιεινά σνακ μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα και κατ’ επέκταση να σας κάνουν να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα σας, ενισχύοντας έτσι το αδυνάτισμά σας.

Μύθος #3

«Δεν πρέπει να τρώμε σνακ πριν τη γυμναστική»

Είναι λάθος να πηγαίνετε στο γυμναστήριο νηστικοί. Το ιδανικό είναι να τρώτε 1-2 φρούτα μισή με μία ώρα πριν το γυμναστήριο, επειδή σας εφοδιάζουν με απλούς υδατάνθρακες. Ένα σνακ είναι επίσης απαραίτητο και μετά την προπόνηση για να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που χάσατε με την άσκηση. Το σνακ αυτό θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, π.χ. 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο.

Μύθος #4

«Οι ξηροί καρποί παχαίνουν»

Λίγοι ξηροί καρποί (π.χ. 10 φουντούκια ή 3 κουταλιές αμύγδαλα ή 7 καρύδια ή 15 φιστίκια αράπικα) αποτελούν ιδανικό σνακ καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες (κυρίως σε βιταμίνη Ε και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β), μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο), ενώ παράλληλα αποτελούν πηγή των ευεργετικών για την καρδιά ω-3 λιπαρών οξέων. Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.