Μπορεί να έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ωστόσο πολλοί Έλληνες συνεχίζουν είτε να μην τρώνε επαρκές πρωινό είτε να μην τρώνε καθόλου πρωινό. Ωστόσο, το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποτελεί την κινητήριο δύναμη του οργανισμού μας για ολόκληρη την ημέρα. Επίσης, έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό καθημερινά τείνουν να έχουν περιττά κιλά και επίσης μετά από χρόνια είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα με το σάκχαρο και την πίεσή τους.

Μάλιστα, το πρωινό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα παιδιά. Και επειδή τόσο το να συνηθίσουμε να τρώμε πρωινό όσο και το τι αυτό θα περιλαμβάνει διαμορφώνεται και καθορίζεται από την παιδική ηλικία, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να προσέχουμε ιδιαίτερα τις πρωινές διατροφικές συνήθειες των μικρών μας.

Τηρώντας τους παρακάτω κανόνες θα μπορέσετε να οργανώσετε το πρωινό των παιδιών σας, έτσι ώστε να είναι νόστιμο, υγιεινό, ελαφρύ και βέβαια θρεπτικό.

3 κανόνες για ένα θρεπτικό πρωινό

#1 Βεβαιωθείτε ότι τους προσφέρει ασβέστιο

Σημαντικό είναι να περιλαμβάνει κάποιες τροφές που να τους δίνουν ασβέστιο, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του σκελετού τους (γι’ αυτό και το χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες και είναι σκόπιμο να περιλαμβάνεται στα περισσότερα γεύματά τους).

#2 Αποφύγετε τις αλλαγές

Καλό είναι να τα συνηθίσετε σε ένα πρωινό το οποίο να μην αλλάζει πολύ από τη μία ημέρα στην άλλη. Άλλωστε, στα παιδιά δεν τα πάνε πολύ καλά με τις αλλαγές και προτιμούν ό,τι έχουν συνηθίσει. Έτσι, θα τα «πείθετε» πιο εύκολα να πίνουν γάλα, να τρώνε φρούτα ή ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο για το πρωινό τους γεύμα.

#3 Φροντίστε να είναι νόστιμο

Αν προσπαθήσετε να δώσετε στα παιδιά τροφές που τους φαίνονται πικρές, ξινές, πολύ σκληρές ή με περίεργη υφή, τροφές δηλαδή που δεν έχουν συνηθίσει, το πιο πιθανό είναι, πέρα από την άρνησή τους για τις εν λόγω τροφές, να εισπράξετε την κακή τους διάθεση και για άλλες τροφές που μπορεί να τους φαίνονται κάπως ξένες, είτε στο πρωινό είτε σε άλλα γεύματα.

Να θυμάστε ότι…

Τα παιδιά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό που, χωρίς να τα φορτώνει με κενές θερμίδες, θα τα βοηθάει να ξεκινούν την ημέρα τους σωστά.