Ο πόνος της περιόδου αποτελεί ένα από τα πιο κοινά και φυσιολογικά της συμπτώματα. Γενικά, οι κράμπες περιόδου εμφανίζονται λόγω της συστολής των μυών στο σώμα. Ανάλογα με το που βρίσκεστε στον κύκλο σας, οι ορμονικές διακυμάνσεις διαφέρουν, γεγονός που ισχύει και από άτομο σε άτομο. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα, που μπορούν να επηρεάσουν πολλές και διαφορετικές περιοχές στο σώμα, είναι μοναδικά.

Ασυνήθιστα συμπτώματα της περιόδου που δεν γνωρίζατε

Μερικά από αυτά, περιλαμβάνουν σύμφωνα με τους ειδικούς:

Πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και ενόχληση

Υπάρχουν υποδοχείς οιστρογόνων στους μύες και τους χόνδρους, μας εξηγούν οι ειδικοί, επομένως οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας μπορούν να επηρεάσουν τους μύες και τα οστά σας.

Μελέτες δείχνουν ότι τα οιστρογόνα συνδέονται με το αίσθημα του πόνου και οι πτώσεις των οιστρογόνων δείχνουν χαμηλότερη ανοχή. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορείτε να αισθανθείτε πιο έντονα τον πόνο.

Πονοκέφαλος και αφυδάτωση

Εάν έχετε συχνά πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ή περίπου λίγο πριν την περίοδό σας, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με πονοκεφάλους και ακόμη και ημικρανίες. Αν και ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι απολύτως σαφής, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, επομένως οι διακυμάνσεις και οι αλλαγές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές ακόμα και στην διάθεση. Πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας λόγω των επιπέδων ενυδάτωσης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology υποδηλώνει ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει και χρησιμοποιεί το νερό κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι η αφυδάτωση μπορεί συχνά να αυξήσει το αίσθημα του πόνου.