Η γυμναστική μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προσπάθειά μας για ένα σφιχτό κορμί, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους και τονώντας τους μυς μας. Άλλωστε, προκειμένου να χάσουμε βάρος, πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και η άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχουμε αυτό. Μάλιστα, με τα παρακάτω μυστικά θα καταφέρουμε να καίμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και μετά από αυτή.

#1 Δεν χάνουμε προπόνηση

Ήταν μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, περάσαμε πολλή ώρα «κολλημένοι» στην κίνηση, δεν κοιμηθήκαμε καλά το προηγούμενο βράδυ… Κάποιες ημέρες μπορεί να μην έχουμε την παραμικρή όρεξη για γυμναστική, αλλά ακόμη και τότε δεν πρέπει να την παραλείπουμε. Άλλωστε, η άσκηση έχει την ιδιότητα να μας φτιάχνει τη διάθεση, αυξάνοντας τις ενδορφίνες (οι ορμόνες της καλής διάθεσης).

Επομένως, αντί να μη γυμναστούμε καθόλου και να περάσουμε το υπόλοιπο της ημέρας μας στον καναπέ, προτιμάμε να κάνουμε ένα γρήγορο κυκλικό πρόγραμμα με ασκήσεις που κινητοποιούν παραπάνω από μία αρθρώσεις και ενεργοποιούν συνδυαστικά πολλές μυϊκές ομάδες (π.χ. ελλειπτικό όργανο με κινήσεις ποδιών-χεριών, ημικαθίσματα με διάφορες παραλλαγές, προβολές ποδιών μπροστά, πλάγια και πίσω, ανεβοκατέβασμα πάγκου, πους-απ, βυθίσεις). Αν κάνουμε κάθε άσκηση για 30 περίπου δευτερόλεπτα, χωρίς διάλειμμα και ολοκληρώσουμε 2-3 κύκλους όλων των ασκήσεων, θα έχουμε τελειώσει την προπόνησή μας σε λιγότερο από 20 λεπτά και φυσικά θα έχουμε δώσει μια ισχυρή ώθηση στον μεταβολισμό μας.

#2 Εναλλάσσουμε την ένταση

Οι ακραίες και ξαφνικές εναλλαγές του ρυθμού, όπως αυτές που απαιτεί η HIIT (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης), ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να καίει το αποθηκευμένο λίπος. Αποφεύγουμε λοιπόν να κάνουμε cardio προπόνηση με σταθερό ρυθμό, π.χ. με σταθερή ταχύτητα στο διάδρομο και προσπαθούμε να εναλλάσσουμε τον ρυθμό κίνησής μας, π.χ. για κάποια δευτερόλεπτα ή μέτρα υψηλός ρυθμός, για κάποια λεπτά ή περισσότερα μέτρα πιο χαμηλός και πάλι από την αρχή.

#3 Επιλέγουμε full body προπονήσεις

Όταν ο fitness στόχος μας είναι η απώλεια λίπους, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να γυμνάζουμε όλο το σώμα μας σε κάθε προπόνηση και μάλιστα με σύνθετες κινήσεις που ενεργοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες συνδυαστικά. Με αυτόν τον τρόπο θα κάψουμε πιο πολλές θερμίδες στην προπόνηση και ο μεταβολισμός μας θα παραμείνει ανεβασμένος για αρκετές ώρες μετά.

Αντίθετα, είναι λιγότερο αποδοτικό να απομονώνουμε μυϊκές ομάδες, να τις γυμνάζουμε σε διαφορετικές μέρες, π.χ. σε άλλη προπόνηση τα χέρια και σε άλλη τα πόδια, ή να κάνουμε στοχευμένες ασκήσεις με μικρή συμμετοχή μυών, π.χ. μόνο των γλουτών. Άλλωστε, ο συνδυασμός ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης όλου του σώματος και αερόβιας γυμναστικής στο ίδιο πρόγραμμα αυξάνει στο έπακρο τον μεταβολισμό και διατηρεί τις καύσεις μας αυξημένες για πολλές ώρες μετά την προπόνηση (μετακαύσεις).

#4 Ακούμε τη σωστή μουσική

Η μουσική κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να κάνει την προπόνησή μας πιο ευχάριστη, να μας ανεβάσει ψυχολογικά, να μειώσει την αντίληψη της κόπωσης και να αυξήσει την απόδοσή μας. Φυσικά, δεν επιλέγουμε μπαλάντες, αλλά δυναμικά κομμάτια με έντονες εναλλαγές που δίνουν ένα boost και ξυπνούν το σώμα και το μυαλό μας.

#5 Σηκωνόμαστε από την καρέκλα του γραφείου

Πέρα από τις τακτικές προπονήσεις, στα διαλείμματα της δουλειάς μας, σηκωνόμαστε από την καρέκλα και προσπαθούμε να κάνουμε κάποιου είδους σωματική άσκηση από όρθια θέση. Για παράδειγμα, περπατάμε γύρω από το τετράγωνο έτσι ώστε να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και να δραστηριοποιούνται περισσότερο οι στηρικτικοί μύες της σπονδυλικής στήλης.