Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη ή κάποια άλλη εποχική ασθένεια. Αν και ο ακριβής τρόπος λειτουργίας της ανοσολογικής απόκρισης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός στους επιστήμονες, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, βοηθώντας τον να καταπολεμήσει παθογόνα μικρόβια και λοιμώξεις.

Δείτε έξι «στρατηγικές» που μπορούν να σας βοηθήσουν να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, με φυσικό τρόπο:

#1 Πίνετε πολλά υγρά

Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες, αλλά στοχεύστε στα 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Φροντίστε να πιείτε αρχικά ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσετε, καθώς το σώμα σας αφυδατώνεται μετά τον ύπνο. Εάν δυσκολεύεστε να πιείτε αρκετό νερό, ορίστε υπενθυμίσεις όλη την ημέρα ή πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Το ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του ημερήσιου απολογισμού του νερού σας.

#2 Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση είναι απαραίτητη για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Προωθεί επίσης την καλή κυκλοφορία του αίματος, η οποία το βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά.

#3 Περιορίστε το άγχος

Το καθημερινό άγχος μπορεί να καταπονήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να εξαντλήσει την ικανότητά σας να παραμείνετε υγιείς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για να «γεμίσετε τη δεξαμενή σας». Η αυτοφροντίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να περιλαμβάνει χρόνο για διάβασμα, διαλογισμό, συζήτηση, μια βόλτα, ένα χόμπι ή λίγο μασάζ.

#4 Κοιμηθείτε πολύ

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του σώματος και του εγκεφάλου. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, τα φυσικά κύτταρα του ανοσοποιητικού σας μειώνονται και τα φλεγμονώδη κύτταρα αυξάνονται. Ο καλός ύπνος αντίθετα ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται 7-8 ώρες την ημέρα, ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο.

#5 Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα διατροφικό πρόγραμμα που εστιάζει στα λαχανικά και τα φρούτα, στις φυτικές ίνες, στις πρωτεΐνες και τα υγιεινά λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να θεραπευτείτε πιο γρήγορα. Η πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητη για ένα σώμα που καταπολεμά μία αρρώστια. Μερικές από τις καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της ανοσίας είναι τα προβιοτικά, που περιέχουν ζωντανά βακτήρια και μύκητες που είναι καλοί για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού σας συστήματος. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε ζυμωμένα και καλλιεργημένα τρόφιμα.

#6 Τρώτε πολύχρωμη, καλά ισορροπημένη διατροφή

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς. Τρώτε καθημερινά ένα «ουράνιο τόξο» με λαχανικά και φρούτα για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Οι άπαχες πρωτεΐνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι και η κινόα, αποτελούν επίσης μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μειώστε την ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων, ζάχαρης και ποτών που έχουν λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως σόδα και αλκοολούχα ποτά.