Για πολλούς το προσδόκιμο ζωής είναι θέμα γονιδίων, ωστόσο η γενετική προδιάθεση φαίνεται ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, σύμφωνα τουλάχιστον με την επιστημονική κοινότητα. Καθημερινοί και φαινομενικά απλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή, έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό τα κομβικότερα ίσως σημεία-«κλειδιά» για την μακροζωία και όχι αδίκως. Δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι αρκούν μόλις 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα για να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής κατά τρία έτη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Συνήθειες για μακροζωία

Μερικές ακόμα καλές συνήθειες που θα σας φέρουν πιο κοντά στην μακροζωία, περιλαμβάνουν:

Φυτική διατροφή

Όταν πρόκειται για το πιάτο σας, ίσως να θέλετε να το γεμίσετε κυρίως με φρούτα και με λαχανικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα φασόλια ωφελούν την καρδιά, το έντερο και τον εγκέφαλό σας.

Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την πρόληψη του διαβήτη τύπου δύο, τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου αλλά και την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μειωμένα επίπεδα στρες με gardening

Οι ερευνητές στην πραγματικότητα μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, αλλά τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η ψυχική αναταραχή που προκαλείται από μια πολύ μεγάλη λίστα υποχρεώσεων ή οι πολλές νύχτες αϋπνίας θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την φλεγμονή.

Και οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την πρόοδο ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετριάσετε τα επίπεδα στρες, από τον διαλογισμό μέχρι και την κηπουρική.

Παραμένουμε ενεργοί και εκτός γυμναστηρίου

Οι επίπονες και πολύωρες προπονήσεις δεν είναι απαραίτητες αν ο στόχος είναι η μακροζωία. Σε αυτό που ίσως να θέλετε να εστιάσετε είναι ο συνολικά ενεργός, δραστήριος τρόπος ζωής, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένετε δραστήριοι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, εντός κι εκτός γυμναστηρίου.

Το περπάτημα, ο χορός και η ποδηλασία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οπότε γιατί να μην τα δοκιμάσετε;

Παραμένουμε συνδεδεμένοι

Το να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που σας αγαπούν και σας νοιάζονται και που αγαπάτε και νοιάζεστε και εσείς, σας ωφελεί σε πραγματικά πολλά επίπεδα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έτσι, όταν σκέφτεστε πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας σήμερα, φροντίστε να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα.