Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας εορταστικές λιχουδιές, αλλά δεν χρειάζεται να παρεκτραπούμε. Μια αποτελεσματική στρατηγική για να κρατήσουμε μια ισορροπία στο διατροφικό μας πρόγραμμα, είναι να φροντίζουμε ώστε αμέσως μετά τα εορταστικά τραπέζια (και πριν από τα επόμενα) να ξεκουράζουμε λίγο τον οργανισμό μας, την καρδιά μας, να περιορίζουμε λίγο το βάρος μας και γενικότερα να δίνουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τους δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα το πετύχουμε αυτό.

Επιλέγουμε…

  • Στα κυρίως γεύματα άπαχες μη ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι και τα όσπρια
  • Πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά στο φαγητό μας, όπως λεμόνι, ξίδι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο κ.ά. αντί για αλάτι
  • Πολλά φρέσκα φρούτα μέσα στην ημέρα
  • Προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά κ.λπ.)
  • Πολλά υγρά, με άφθονο νερό, αφεψήματα όλων των ειδών, με προτίμηση στο πράσινο τσάι, στο τσάι του βουνού, στο φασκόμηλο, στο χαμομήλι
  • Ελαφριά βραδινά με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, φρούτα ή ελαφριές σαλάτες

Αποφεύγουμε…

  • Αλκοόλ
  • Zωικές πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αλλαντικά, τυριά)
  • Αλάτι (στο φαγητό και στο μαγείρεμα)
  • Φαγητό εκτός σπιτιού (τύπου delivery)

Ιδέες για ισορροπημένα γεύματα

Στο μεσημεριανό:

  • Ψάρι ψητό ή βραστό (με λεμόνι και μυρωδικά) με λαχανικά
  • Σαλάτα με φακές και λαχανικά (ντομάτα, πιπεριές) με άπαχο ανθότυρο και ψωμί ολικής άλεσης
  • Σούπα από φρέσκα λαχανικά (καρότο, σέλινο,κολοκύθι, πατάτα κ.λπ.) και ψωμί ολικής άλεσης
  • Μανιτάρια ψητά με λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης

Στο βραδινό:

  • Σαλάτες πράσινες με ανθότυρο και παξιμάδι ολικής αλέσεως
  • Ρύζι αναποφλοίωτο με γιαούρτι
  • Παξιμάδι ολικής άλεσης με λαχανικά και ανθότυρο
  • Φρουτοσαλάτες εποχής
  • Γιαούρτι με δημητριακά ολικής και φρούτα
Ακολουθήστε το στο Google News