Όταν σκεφτόμαστε την καρδιακή προσβολή, το πρώτο σύμπτωμα που θα μας έρθει κατά νου είναι το σφίξιμο και ο πόνος στο στήθος. Κι ενώ είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αυτό το σύμπτωμα.

Πώς εκδηλώνεται η καρδιακή προσβολή στις γυναίκες

Με την καρδιακή προσβολή να αποτελεί τον υπ’αριθμόν ένα κίνδυνο για τις γυναίκες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιο συνηθισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αναπνοή

Αν και οι άνδρες μπορεί να εκδηλώσουν αυτό το σύμπτωμα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία στην αναπνοή τους, χωρίς να αισθάνονται ταυτόχρονα πόνο ή πίεση στο στήθος, σύμφωνα με την δρ. Sharonne Hayes, καρδιολόγος στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι συνήθως ξαφνική και μπορεί να προκύψει χωρίς προφανή λόγο.

Πόνος στο πάνω μέρος του σώματος

Ο πόνος στο λαιμό, την πλάτη, το σαγόνι, τα δόντια, τα χέρια (συνήθως αριστερά) και τις ωμοπλάτες είναι ένα συχνό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

Πρόκειται για πόνο, που «ακτινοβολεί», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, καθώς η καρδιά μας έχει αρκετά λιγότερες νευρικές απολήξεις συγκριτικά με ένα άλλο μέρος του σώματος, όπως το δάχτυλο, όπου ο πόνος θα εντοπιστεί και θα παραμείνει εκεί.

«Όταν η καρδιά τραυματίζεται, ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός σε άλλες περιοχές», αναφέρει η δρ. Sharonne Hayes. Γενικά, όμως, ο πόνος που σχετίζεται με καρδιακή προσβολή περιορίζεται στο πάνω μέρος του σώματος και δεν φτάνει κάτω από την κοιλιά.

Ναυτία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν συμπτώματα ναυτίας, εμετού ή δυσπεψίας σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.

Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή η παροχή αίματος στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία, η οποία εκτείνεται στο κάτω μέρος της καρδιάς, είναι μπλοκαρισμένη, εξηγεί η δρ. Sharonne Hayes.

Ξαφνική κόπωση

Αρκετές είναι οι γυναίκες, με τα δεδομένα μάλιστα να υποστηρίζουν περίπου οι μισές, που στην περίπτωση καρδιακής προσβολής αναφέρουν ξαφνική κόπωση, δίχως εμφανή αιτία.

Σε μελέτη από το American Heart Association, που έγινε σε γυναίκες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, διαπιστώθηκε ότι το 70,7% ανέφερε κόπωση περισσότερο από ένα μήνα πριν από την εκδήλωση, με τις μισές γυναίκες να το επισημαίνουν.

Τυχόν απότομες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου θα μπορούσαν να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Κρύος ιδρώτας

Ο κρύος ιδρώτας δεν αποτελεί ασυνήθιστο σύμπτωμα που μπορεί να συνοδέψει ένα γενικότερο αίσθημα κόπωσης. Για αυτό είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, εάν ξαφνικά παρατηρήσετε κρύο ιδρώτα και ειδικά αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση.

Πόνος και πίεση στο στήθος

Ο κλασικός πόνος στο στήθος μπορεί να μην είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας καρδιακής προσβολής στις γυναίκες, αλλά σίγουρα έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει.

Οποιοσδήποτε έντονος πόνος στο στήθος ή πίεση, που δεν υποχωρεί μετά από μερικά λεπτά, αξίζει άμεση προσοχή.

Ζαλάδα

Το αίσθημα ζάλης ή ακόμα και η γενικότερη αδυναμία αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, το 39% των γυναικών που έπασχαν από καρδιακή προσβολή ανέφεραν ότι αισθάνονταν έτσι καθώς η προσβολή εκδηλωνόταν.

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό από τους άνδρες όχι μόνο να αισθάνονται ζάλη, αλλά ακόμη και να λιποθυμήσουν, πιθανώς λόγω απόφραξης σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στην καρδιά.