Τι αξία έχει να εφαρμόζουμε στο δέρμα μας καλλυντικά αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε εποχής; Και μια και μπήκαμε πλέον στον χειμώνα, ίσως το έχουμε διαπιστώσει: Το κρύο, ο δυνατός αέρας και τα κλιματιστικά σε συνδυασμό με τη ρύπανση είναι ένας συνδυασμός που απειλεί την υγεία της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξεφλούδισμα, τραχύτητα, φαγούρα, «τράβηγμα» και ενίοτε αίσθημα καύσου. Ετσι καθώς η θερμοκρασία πέφτει, είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται μια ενισχυμένη φροντίδα, ειδικά αν έχουμε ξηρό τύπο ή παρουσιάζουμε κατά τόπους ξηροδερμία.

Ενα πιστοποιημένο βιολογικό έλαιο, κατάλληλο για τις ανάγκες μας, θα μας δώσει την έξτρα βοήθεια που χρειαζόμαστε. Η δράση του αναπληρώνει τα φυσικά επίπεδα υγρασίας των κυττάρων και τα διατηρεί σταθερά. Παράλληλα η προσθήκη του στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης μπορεί πραγματικά να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Οδηγίες χρήσης

Τα περισσότερα έλαια προσώπου αποτελούν το τελευταίο βήμα της βραδινής μας περιποίησης. Τα χρησιμοποιούμε είτε σκέτα ή τα αναμειγνύουμε με την ενυδατική μας κρέμα για να ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ενυδάτωσή μας.

* Ρίχνουμε λίγες σταγόνες στις παλάμες μας και τις τρίβουμε απαλά μεταξύ τους προκειμένου να ζεστάνουμε το έλαιο και να απορροφηθεί καλύτερα.

* Στη συνέχεια ταμπονάρουμε απαλά το πρόσωπο και τον λαιμό.

* Κάνουμε απαλό μασάζ ξεκινώντας από το κέντρο του προσώπου προς τη γραμμή των μαλλιών και το περίγραμμα.

Αμυγδαλέλαιο

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι βρίσκεται στη λίστα μας, μια και αυτό το πολυχρηστικό έλαιο είναι κλασική αξία στην περιποίηση. Η σύστασή του κρύβει μια σειρά από αντιγηραντικούς και ενδυναμωτικούς «ήρωες» οι οποίοι επιστρατεύονται για την άμυνα της επιδερμίδας, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεφαρίδων. Λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), E και Κ, ψευδάργυρος και σίδηρος είναι μερικοί από αυτούς. Ενυδατώνει σε βάθος τόσο το πρόσωπο όσο και το σώμα, ανακουφίζει από την ξηρότητα, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, καταπραΰνει ερεθισμούς που οφείλονται στην αφυδάτωση και κάνει αποτελεσματικό ντεμακιγιάζ. Επιπλέον είναι εξαιρετικό για την προστασία και επούλωση των χειλιών που ταλαιπωρούνται από το κρύο, γι’ αυτό το συναντάμε συχνά σε lip balms και εξειδικευμένες θρεπτικές συνθέσεις.

Ελαιο καλέντουλας

Πρόκειται για ένα από τα κατ’ εξοχήν έλαια που επανορθώνουν τους ερεθισμούς από το κρύο. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για κάθε τύπο δέρματος και ιδιαίτερα του ευαίσθητου. Πλούσιο σε φλαβονοειδή, σαπωνίνες, στερόλες και καροτενοειδή, καταπραΰνει και επιταχύνει την ανάπλαση ακόμα και της πιο ευαίσθητης επιδερμίδας. Γι’ αυτό άλλωστε το συναντάμε συχνά σε βρεφικές συνθέσεις, όπως λαδάκια και κρέμες για την αλλαγή πάνας. Το έλαιο καλέντουλας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο του κατευθείαν στο δέρμα, σε συνδυασμό με άλλα έλαια ή ως έλαιο βάσης (carrier oil) για αρωματοθεραπεία.

Ελαιο κολοκύθας

Δεν εισάγεται πολύ συχνά σε καλλυντικά, γι’ αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Ωστόσο η φήμη του είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αξία του. Μια ματιά στα επιμέρους συστατικά του θα μας πείσει. Περιέχει πλούσιες ποσότητες βιταμίνης Ε που κάνει βελούδινη την επιδερμίδα, ψευδάργυρο που δρα ενάντια στα εξανθήματα και τα σπυράκια, αντιοξειδωτικά κατά της γήρανσης και θρεπτικά ω-λιπαρά οξέα που δυναμώνουν τα τοιχώματα των κυττάρων. Για όλους αυτούς τους λόγους, το έλαιο κολοκύθας απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα αναγκών με άριστα αποτελέσματα. Επιλέξτε το αν έχετε τάσεις ακμής, γιατί είναι από εκείνα τα έλαια που δεν φράζουν τους πόρους. Επίσης είναι εξαιρετικό συστατικό για την ώριμη επιδερμίδα ή αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα αφυδάτωσης και ξηρότητας.

Ελαιο αργκάν

Η λίστα με τις ευεργετικές δράσεις του είναι μεγάλη. Εκείνο που καθορίζει την υψηλή καλλυντική αξία είναι η σύστασή του. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως φυτοστερόλες που συμβάλλουν στην προστασία του κολλαγόνου και στη διατήρηση της σφριγηλότητας. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή σε λιπαρά οξέα, ιδίως ω-6 και ω-3, καθώς και σε βιταμίνη Ε. Τα λιπαρά οξέα έχουν την ιδιότητα να σφραγίζουν τη μεμβράνη των κυττάρων, εμποδίζοντας έτσι την απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα. Χάρη στη βιταμίνη Ε εξουδετερώνει το οξειδωτικό στρες και προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από την πρόωρη γήρανση. Αλλο ένα φυσικό ενυδατικό στοιχείο του είναι το σκουαλένιο, το οποίο έχει μαλακτική δράση. Το έλαιο αργκάν είναι ένα καλλυντικό «πασπαρτού» αφού θρέφει το πολύ ξηρό δέρμα, προλαμβάνει τις ραγάδες, απαλύνει και αναδομεί την ώριμη επιδερμίδα και επιταχύνει τη φυσική διαδικασία επανόρθωσής της. Επιπλέον, ανακουφίζει από την ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής. Θωρακίζει τον φλοιό της τρίχας κάνοντας τα μαλλιά απαλά και ευκολοχτένιστα. Τέλος, αναπλάθει τα πετσάκια και κάνει ανθεκτικά τα νύχια.

Ελαιο από άγριο τριαντάφυλλο

Οι κοσμετολόγοι το κατατάσσουν στις κορυφαίες θέσεις των φυσικών καλλυντικών συστατικών, αφού από μόνο του αποτελεί ένα ολοκληρωμένο καλλυντικό αντιγήρανσης. Πλούσιο σε β-καροτίνη, ρετινοϊκό οξύ και τα θεμελιώδη λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6.  Ολα τους στοιχεία που εξασφαλίζουν την υγιή λειτουργία και τη νεανική όψη του δέρματος, σφραγίζουν την υγρασία, δυναμώνουν τα κύτταρα και συμβάλλουν στην αναγέννηση των ιστών της επιδερμίδας. Συγχρόνως, την προστατεύει ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και συμβάλλει στη διατήρηση του ομοιόμορφου τόνου της, καταπολεμώντας τις δυσχρωμίες και τη θαμπή όψη.

Ελαιο καμέλιας

Αγαπημένος αντιγηραντικός παράγοντας τόσο στο Κ-Beauty όσο και στο J-Beauty, δηλαδή τη φιλοσοφία περιποίησης με καταγωγή από την Ιαπωνία. Μάλιστα εκεί αποκαλείται «tsubaki» και θεωρείται το γιαπωνέζικο tea tree oil. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό συστατικό ομορφιάς που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Απω Ανατολή για τις καλλυντικές ιδιότητές του αλλά και την ανάλαφρη αίσθηση που έχει. Εξάγεται από τα κόκκινα άνθη του Camellia Japonica, του υπέροχο φυτού που ενίοτε συναντάμε σε κήπους ή βεράντες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ολεϊκό οξύ, και ω-λιπαρά οξέα, προσφέρει ενυδάτωση, σύσφιγξη, ενώ καταπολεμά την πρόωρη γήρανση. Το έλαιο καμέλιας αποτελεί έναν καλλυντικό παράγοντα που συναντάμε σε ακριβές συνθέσεις.

Ελαιο ηλίανθου

Το γνωστό και αγαπημένο ηλιέλαιο δεν αποτελεί μόνο ένα από τα ατού της μαγειρικής αλλά και της περιποίησης. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα έλαια που βρίσκουμε σε πολλές καλλυντικές φόρμουλες, τόσο για την επιδερμίδα όσο και τα μαλλιά. Το χρυσαφί αυτό υγρό είναι πλούσιο σε τοκοφερόλη, βιταμίνες Α, D, και λινολεϊκό οξύ. Ενα δυναμωτικό, θρεπτικό κοκτέιλ για την επιδερμίδα που ταλαιπωρείται από το κρύο. Χάρη στις μαλακτικές ιδιότητες κάνει απαλή ακόμα και την πιο τραχιά υφή και προάγει την ενυδάτωση των κυττάρων στα σωστά επίπεδα.

Extra tip: Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα έλαιο βάσης προκειμένου να αναμείξουμε αντιγηραντικά αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας, όπως λεβάντα, ιλάνγκ-ιλάνγκ ή νερολί.

Ακολουθήστε το στο Google News