Οι ειδικοί (και η μαμά σας) επιμένουν ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα φρούτα, κάτι το οποίο πολλές φορές αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο στην πράξη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί το καλοκαίρι να βάζετε στη διατροφή σας αρκετά εποχιακά φρούτα, τον χειμώνα όμως μάλλον τείνετε να ξεχνάτε τα οφέλη τους. Αν λοιπόν σκέφτεστε να στραφείτε στα αποξηραμένα φρούτα για να βελτιώσετε τη διατροφή σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί να τα επιλέξετε

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μία εύκολη και πολύ πρακτική επιλογή όταν θέλετε ένα γρήγορο σνακ, το οποίο δεν θα απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και ταυτόχρονα θα είναι θρεπτικό, χωρίς «ανθυγιεινά» συστατικά και περιττές θερμίδες. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν υγιεινές επιλογές σνακ, που μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν το αίσθημα κορεσμού, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Παράλληλα, έχουν γλυκιά γεύση και έτσι μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό, αντικαθιστώντας άλλες, λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Τι να προσέξετε

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία παρασκευής τους (ξήρανση, αφυδάτωση) έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μέρους ορισμένων υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επίσης, η απομάκρυνση του νερού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας του φρούτου και συνεπώς θα πρέπει να δίνετε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, ειδικά αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Ακόμη, θα πρέπει να τονιστεί πως έχει σημασία και το είδος του προϊόντος, καθώς ορισμένα είδη αποξηραμένων φρούτων είναι πιθανό να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή να έχουν παρασκευαστεί με χρήση «ανθυγιεινών» μεθόδων, όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα (στην περίπτωση της αποξηραμένης μπανάνας).

Πώς θα τα εντάξετε στη διατροφή σας

Ενα μπολ δημητριακά ολικής με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς το πρωί, ένα σακουλάκι αποξηραμένα με λίγους ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσο σνακ, μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα το μεσημέρι, ένα υγιεινό μπολ με γιαούρτι – αποξηραμένα φρούτα –, ξηρούς καρπούς και βρώμη θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιες εύκολες, νόστιμες και υγιεινές διατροφικές προτάσεις για να εντάξετε τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή σας.

Να θυμάστε ότι…

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο σνακ, εφόσον επιλέγετε προϊόντα που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να καταναλώνονται ως υποκατάστατα τυποποιημένων αλμυρών ή γλυκών σνακ και να μην αντικαθιστούν τα φρέσκα φρούτα.