Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η γυμναστική- είτε αυτό σημαίνει μάθημα γιόγκα, βόλτα με ποδήλατο ή περπάτημα- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και να ωφελήσει τη συνολική υγεία σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να συνεχίσετε να γυμνάζεστε- ή να κινείστε, ακόμη κι αν δεν είχατε ιδιαίτερη εξοικείωση με τη γυμναστική στο παρελθόν.

Φυσικά, η άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν εγγυάται απαραίτητα γρήγορη ανάρρωση μετά τον τοκετό ή μια πλάτη χωρίς πόνο. Αλλά οι ειδικοί γενικά συνιστούν ότι η ήπια γυμναστική ενώ είστε έγκυος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε μια πιο υγιή και άνετη εγκυμοσύνη. Θα πρέπει βέβαια να σιγουρευτείτε ότι έχετε λάβει το «πράσινο φως» από τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να πρέπει να αποφεύγεται.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει βρεθεί ότι:

Βελτιώνει την αντοχή και την υγεία της καρδιάς σας

Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σας φυσική κατάσταση. Ενισχύοντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας μέσω των προπονήσεων, προετοιμάζετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει μια άλλη σωματική πρόκληση που έρχεται: Τον τοκετό.

Μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης

Η άσκηση ενώ είστε έγκυος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων καταστάσεων όπως ο διαβήτης κύησης. Και αν αναπτύξετε διαβήτη κύησης, το να παραμένετε δραστήρια μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ινσουλίνης σας υπό έλεγχο.

Τονώνει τη διάθεσή σας

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με περίπου 1 στις 2 από όλες τις γυναίκες να αναφέρουν αυξημένη κατάθλιψη ή άγχος κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απελευθερώνει ενδορφίνες που βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης, ενώ παράλληλα μειώνουν το στρες.

Εμποδίζει τη μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει περιστασιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μια σημαντική αύξηση μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι προεκλαμψίας. Το να παραμείνετε δραστήρια – έστω και απλά περπατώντας- έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ανακουφίζει τους πόνους της πλάτης και της πυέλου

Δεν είναι μυστικό ότι το μωρό σας που μεγαλώνει μέσα σας ασκεί επιπλέον πίεση στο κάτω μισό μέρος του σώματός σας, με αποτέλεσμα πόνο στη μέση και στη λεκάνη. Ωστόσο, η ενδυνάμωση των κοιλιακών σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο στη μέση και την πυέλο κατά την εγκυμοσύνη.

Καταπολεμά την κούραση

Η διαρκής κούραση ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο και μετά πάλι αργά στο τρίτο τρίμηνο. Αν και φαίνεται παράδοξο, μερικές φορές η υπερβολική ξεκούραση μπορεί στην πραγματικότητα να σας αφήνει χωρίς ενέργεια. Έτσι, ενώ δεν πρέπει ποτέ να πιέζετε τον εαυτό σας, λίγη γυμναστική – ας πούμε, ένας εύκολος περίπατος ή ένα μάθημα προγεννητικής γιόγκα – μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σας.

Αναβαθμίζει την ποιότητα ύπνου

Ενώ πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, όσες γυμνάζονται με συνέπεια (εφόσον δεν είναι κοντά στην ώρα του ύπνου) λένε ότι η ποιότητα του ύπνου τους είναι καλύτερη και ότι ξυπνούν νιώθοντας πιο ξεκούραστες.

Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών για να καταπολεμήσουν τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη, ενώ άλλες λένε ότι ακόμη και μια 10λεπτη βόλτα βοηθάει τα πράγματα να πάνε καλά.

Μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών στον τοκετό

Οι γυναίκες που ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερα μωρά, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Η απόκτηση ενός βαρύτερου μωρού, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ταχύτερη ανάρρωση μετά τον τοκετό

Όσο περισσότερο βελτιώνετε τη φυσική σας κατάσταση, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε σωματικά μετά τον τοκετό. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που ασκούνταν ανέκαμψαν γρηγορότερα μετά τον τοκετό, συγκριτικά με εκείνες που δεν ασκούνταν.