Όλοι έχουμε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, μπορεί να δυσκολεύεστε να βρείτε την όρεξη, ειδικά αν ξυπνάτε το πρωί και δεν πεινάτε. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη πείνας το πρωί μπορεί να οφείλεται σε κάτι σοβαρό, είναι πιθανότατα απολύτως φυσιολογικό και δεν προκαλεί ανησυχία.

Λόγοι που δεν πεινάτε το πρωί

Φάγατε ένα μεγάλο δείπνο ή σνακ αργά το βράδυ

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην πεινάτε όταν ξυπνάτε είναι ότι φάγατε ένα μεγάλο δείπνο ή σνακ το προηγούμενο βράδυ. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αν φάγατε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά ή πρωτεΐνες.

Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά μπορούν να εντείνουν το αίσθημα της πληρότητας, ακόμα και το επόμενο πρωί.

Τα επίπεδα των ορμονών σας αλλάζουν την νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα αρκετών ορμονών στο σώμα σας αλλάζουν. Αυτό μπορεί να αλλάξει την όρεξή σας. Συγκεκριμένα, ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι τα επίπεδα επινεφρίνης, γνωστή και ως αδρεναλίνη, τείνουν να είναι υψηλότερα το πρωί.

Αυτή η ορμόνη θεωρείται ότι καταστέλλει την όρεξη επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι σας και αυξάνοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένοι στο συκώτι και τους μύες σας για να τροφοδοτήσει το σώμα σας.

Άγχος ή κατάθλιψη

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα της πείνας. Εκτός από τα συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου, κόπωση και απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη.

Εν τω μεταξύ, το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στρες που μειώνουν την όρεξή σας.

Πιθανή εγκυμοσύνη

Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα συχνό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από ναυτία και έμετο. Επηρεάζει περίπου το 80% των γυναικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αν και η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να σας επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, εμφανίζεται συχνά το πρωί, για αυτό και το όνομά της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μετά από 14 εβδομάδες κύησης.

Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να μειώσει την όρεξή σας. Στην πραγματικότητα, σε μελέτη 2.270 εγκύων, το 34% ανέφερε ότι έτρωγε λιγότερο κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη.