Όταν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε οτιδήποτε και τα πάντα για να καταφέρετε να κλείσετε τα μάτια σας: μετράτε προβατάκια, κάνετε ζεστό ντους, δοκιμάζετε διαλογισμό κ.λπ. Κι ενώ κάποιοι ορκίζονται σε αυτές τις λύσεις, σε εσάς απλά δεν δουλεύουν γιατί κάθε άτομο είναι διαφορετικό κι έχει διαφορετικά πράγματα που επηρεάζουν τον ύπνο του.

Για να προσεγγίσετε τη μοναδική σας κατάσταση ύπνου, ακολουθείστε δύο βήματα: προσπαθήστε να προσδιορίσετε τη βασική αιτία που σας κρατά ξύπνιους και, στη συνέχεια, αντιμετωπίστε την στο πλαίσιο των δικών σας δυνατοτήτων.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που δεν μας κολλάει ύπνος, καθώς και μερικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα:

Διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού σας

Μένετε συχνά ξύπνιοι μέχρι αργά τις καθημερινές (και ξυπνάτε νωρίς την επόμενη μέρα) και προσπαθείτε να αναπληρώσετε τις ώρες που χάσατε το Σαββατοκύριακο; Δεν είστε μόνοι, αλλά ο επιπλέον ύπνος τα Σαββατοκύριακα μπορεί να χαλάσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

Ο φυσικός κύκλος ύπνου-αφύπνισης του σώματος μπορεί να αποδυναμωθεί όταν αλλάζετε υπερβολικά το πρόγραμμα ύπνου σας και αυτή η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί ως κοινωνικό jet lag. Πρακτικά, αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία να κοιμηθεί από Κυριακή έως Τρίτη επειδή κοιμήθηκε πολύ το Σαββατοκύριακο, γεγονός που μπορεί να διαιωνίσει τον κύκλο αϋπνίας.

Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να ξυπνάτε την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο, κάτι που θα κάνει το ξυπνητήρι (και όχι το τηλέφωνό σας) τον νέο αγαπημένο σας βοηθό ύπνου. Για να ξαναρχίσετε τον κύκλο του ύπνου σας στο σωστό ρυθμό μπορείτε να δοκιμάσετε τσίχλες μελατονίνης πριν πάτε στο κρεβάτι. Θα μπορούσατε επίσης να έχετε ένα σπρέι αρωματοθεραπείας με άρωμα λεβάντας κοντά στο κρεβάτι σας, για να χαλαρώσετε το μυαλό σας για ύπνο.

Στρες γύρω από την καλή ξεκούραση

Η δυτική κοινωνία συνήθιζε να υποτιμά τον ύπνο. Αλλά τώρα έχουν βγει τόσες πολλές μελέτες που επισημαίνουν τη σημασία του ύπνου, που πολλοί άνθρωποι αγχώνονται σε τέτοιο βαθμό για το θέμα αυτό που σαμποτάρουν οι ίδιοι τον ύπνο τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν πειράζει αν δεν κοιμάστε καλά όλη την ώρα, καθώς το σώμα σας είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέξει μερικές όχι και τόσο υπέροχες νύχτες.

Εφόσον έχετε συνειδητοποιήσει ότι είναι ανάγκη να κοιμάστε καλά, έχετε κάνει τη μισή διαδρομή. Για να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο σας δημιουργήστε ένα περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρά σας που θα το υποστηρίζει αυτό: άνετα σεντόνια, ένα ζεστό πάπλωμα, σκουρόχρωμες κουρτίνες, λάμπες σε πορτοκαλί χρώμα και χρήση μπλε γυαλιών που μπλοκάρουν το φως όταν κοιτάτε το κινητό ή το laptop τα βράδια.

Υποκείμενες ανησυχίες για προβλήματα ύπνου

Είτε δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε συνεχόμενα ή μένετε ξάγρυπνοι όλη νύχτα, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την υγεία σας. Επομένως μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αντιμετωπίσετε τυχόν διαταραχές ύπνου που μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να ξέρετε ότι η υπνική άπνοια είναι αδιάγνωστη σε ποσοστό 85% στο γενικό πληθυσμό και 93% στις γυναίκες.

Και είτε οι ανησυχίες σας για τον ύπνο εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είτε όχι, είναι χρήσιμο να ασχοληθείτε με κάτι όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Χαλαρώστε χρησιμοποιώντας μερικά κομψά μαξιλάρια και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σταυρόλεξο ή ένα παζλ, που μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να προσηλώνεστε στο γεγονός ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Κι ένα πιο ήρεμο μυαλό θα αποκοιμιέται πάντα πιο γρήγορα.