Ο καφές έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ελιξίριο ζωής κι όχι αδίκως, αφού τα οφέλη του υπερβαίνουν κατά πολύ την ισχυρή του περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Καφές στις «Μπλε Ζώνες»

Ειδικοί που μελετούν τις Μπλε Ζώνες του κόσμου, τις περιοχές δηλαδή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των μακροβιότερων ανθρώπων στη γη, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, έχουν παρατηρήσει ότι κάθε μία έχει τα δικά της μοναδικά πολιτιστικά έθιμα, παραδόσεις και περιβαλλοντικές επιρροές.

Ωστόσο και οι πέντε περιοχές εμφανίζουν και μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα από αυτά περιλαμβάνει τις διατροφικές τους συνήθειες: Οι άνθρωποι που ζουν στις Μπλε Ζώνες τείνουν να ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά, «πλούσια» σε φρέσκα τρόφιμα, όσπρια, καλά λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Διαβάστε επίσης: Σκέτος καφές; Το μυστικό για να μην είναι πικρός

Ένα ακόμα κοινό είναι η συνεπής κατανάλωση καφέ, που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες (και επομένως τη χρόνια φλεγμονή) που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες που μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής.

Και τι δεν κάνει..

«Ο καφές μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του προστάτη» επισημαίνουν ερευνητές.

Είναι γνωστό ότι περιέχει πολυφαινόλες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη οφέλη. Έχει συνδεθεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου του παχέος εντέρου και επίσης της καρδιακής νόσου.

Η καφεΐνη στον καφέ αυξάνει επίσης τη διεγερτική νορεπινεφρίνη καθώς και τη χημική ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας, η οποία σας βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι και ευκρινείς καθώς μεγαλώνετε.

Μάλιστα, μελέτη με 500.000 συμμετέχοντες επισημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και ότι, παραδόξως, η μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας βρέθηκε σε άτομα που έπιναν έξι έως επτά φλιτζάνια την ημέρα.

Ελληνικός καφές… μακροζωία στην κούπα σας

Ο ελληνικός καφές είναι ελαφρώς καβουρδισμένος και λεπτοαλεσμένος. Το λεπτό άλεσμα προσφέρει περισσότερα συμπυκνωμένα αντιοξειδωτικά, κάτι που είναι ένα βασικό όφελος για την υγεία. Επίσης βράζουμε τον συγκεκριμένο τύπο καφέ, αντί να τον φιλτράρουμε, γεγονός που μας επιτρέπει να καταναλώσουμε περισσότερες από τις προστατευτικές ενώσεις του καφέ.

Επίσης ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ έχει στην πραγματικότητα λιγότερη καφεΐνη από άλλους τύπους, γεγονός που μεταφράζεται σε λιγότερες από τις δυσάρεστες και δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες της υπερβολικής δόσης καφεΐνης, όπως άγχος, νευρικότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλοι και αϋπνία.