Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που δημιουργούν κυρίως αισθητικό ζήτημα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αποφασίζει κάποιος να προχωρήσει στην αφαίρεσή τους.

Οπως γίνεται προφανές και από την ετυμολογία της λέξης, τα λιπώματα είναι ογκίδια «φτιαγμένα» από λίπος τα οποία μπορεί – για άγνωστους λόγους – να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματός μας, κατά κανόνα χωρίς να μας πονάνε ή να μας δημιουργούν άλλα θέματα, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα μας.

Φυσικά, όπως και οποιοδήποτε άλλο ογκίδιο ή σύμπτωμα που πιθανώς εμφανίζουμε στο σώμα μας, το λίπωμα χρειάζεται να εξεταστεί από έναν ειδικό, πριν εφησυχάσουμε θεωρώντας ότι πρόκειται για έναν τέτοιο καλοήθη όγκο.

Σε ποια μέρη του σώματος εμφανίζονται συχνότερα;

Τα λιπώματα μπορεί πρακτικά να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Συχνότερα εμφανίζονται στην πλάτη, στα χέρια, στα πόδια, στον αυχένα και στους ώμους, στο μέτωπο, στον λαιμό, στον θώρακα και στα πλάγια της κοιλιάς.

Εκτός όμως από τα λιπώματα που είναι ορατά με το γυμνό μάτι υπάρχουν και τα εσωτερικά λιπώματα που προκύπτουν στο λίπος που περιβάλλει τα όργανα.

Αυτά, όπως είναι προφανές, δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι αλλά βρίσκονται είτε τυχαία σε μία απεικονιστική εξέταση (π.χ. ακτινογραφία, υπέρηχος) είτε επειδή προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα (π.χ. αλλαγές στις κενώσεις όταν είναι στο έντερο ή αιματουρία αν αφορούν το ουροποιητικό).

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους;

Δεν είναι απολύτως βέβαιο το ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των λιπωμάτων.

Σίγουρα υπάρχει κάποια κληρονομικότητα που αφορά ανθρώπους που έχουν πολλά λιπώματα στο σώμα τους (λιπωμάτωση) αλλά η εμφάνιση λιπωμάτων δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος έχει πολύ ή λιγότερο λίπος.

Επίσης, φαίνεται να παίζει ρόλο και η ηλικία αφού τα λιπώματα εμφανίζονται κατά κανόνα μετά τα 40.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που έχουν ομαλό σχήμα, μεγαλώνουν αργά και σταθερά, είναι συμπαγή, μαλακά, κουνιούνται, ενώ παράλληλα ψηλαφώνται πολύ εύκολα κάτω από το δέρμα και κατά κανόνα δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα (π.χ. πόνος, κνησμός, αιμορραγία, προβλήματα στο δέρμα που τα περιβάλλει κ.ά.).

Χρειάζεται πάντα να αφαιρέσουμε τα λιπώματα;

Συνήθως τα λιπώματα είναι τόσο μικρά που δεν γίνονται καν αντιληπτά με γυμνό μάτι. Επίσης μεγαλώνουν με τόσο αργούς ρυθμούς που δεν ενοχλούν.

Χρειάζεται να βγουν για αισθητικούς λόγους, όταν δηλαδή είναι σε ένα σημείο που φαίνονται και «χαλάνε» την εικόνα μας ή αν ενοχλούν την κίνηση ή αν για κάποιον λόγο – πολύ σπανιότερα – πονούν ή μεγαλώνουν γρήγορα.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος (π.χ. φαρμακευτική αγωγή) για να απαλλαγούμε από τα λιπώματα εκτός από τη χειρουργική αφαίρεση και ότι εφόσον τα αφαιρέσουμε χειρουργικά θα πρέπει να γίνει και βιοψία όπως χρειάζεται να γίνεται σε κάθε όγκο που αφαιρούμε από το σώμα μας.

Αυτό που επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι τα λιπώματα δεν πρόκειται ούτε να μικρύνουν ούτε να εξαφανιστούν από μόνα τους.

Μπορεί να είναι κακοήθεια;

Αν ο όγκος για τον οποίο μιλάμε είναι πράγματι λίπωμα τότε δεν είναι επικίνδυνος και δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε ότι είναι ή ότι μπορεί να γίνει κακοήθης.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ένα λίπωμα, είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό, μπορεί να εξαλλαχθεί και να γίνει κακοήθεια.

Πώς αφαιρούνται τα λιπώματα;

Τα λιπώματα αφαιρούνται χειρουργικά – κατά κανόνα με τοπική και σπανιότερα με γενική αναισθησία – με στόχο να αφαιρεθεί ολόκληρη η μάζα τους, ώστε να μην υπάρξει υποτροπή και ξαναεμφανιστεί το λίπωμα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χρήστο Μεγαπάνο, πλαστικό χειρουργό, επιστημονικό υπεύθυνο και CEO Mentor Icon Clinics.