Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και μερικά βράδια αϋπνίας ή τουλάχιστον μη ποιοτικού ύπνου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς. Τώρα, όπως επισημαίνεται στα ευρήματα νέας μελέτης στο περιοδικό Scientific Reports, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μπορεί να αυξηθεί έως και 141%.

Στα πλαίσια της μελέτης, υπό την καθοδήγηση του University of South Florida, εξετάστηκαν δεδομένα ύπνου 6.820 ενηλίκων στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 53 ετών που ανέφεραν μόνοι τους τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους και το ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Μεταξύ των συμμετεχόντων, 633 φορούσαν επίσης μια συσκευή γύρω από τον καρπό τους που κατέγραφε τη δραστηριότητα ύπνου τους.

Ποιοτικός ύπνος και καρδιά

Οι ερευνητές εστίασαν σε πολλαπλές πτυχές του ποιοτικού ύπνου, όπως κανονικότητα, ικανοποίηση, εγρήγορση κατά τις ώρες που δεν κοιμόμαστε, χρόνος ύπνου, αποδοτικότητα και διάρκεια και τις συνέδεσαν με καρδιακές παθήσεις, που διαγνώστηκαν από ειδικό γιατρό.

Διαπίστωσαν ότι κάθε πρόσθετη αύξηση στα προβλήματα του ύπνου, που ανέφεραν μόνοι τους οι συμμετέχοντες στην μελέτη, σχετίζονταν με 54% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρδιακής νόσου που σχετίζεται με την αύξηση των προβλημάτων του ύπνου ήταν πολύ υψηλότερος για όσους παρείχαν δεδομένα ύπνου τόσο από την αυτοαναφορά όσο και από την συσκευή που κατέγραφε.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές είχαν αύξηση 141%, ποσοστό που θεωρούν πιο ακριβές.

«Ο υψηλότερος εκτιμώμενος κίνδυνος σε εκείνους που παρείχαν δεδομένα ύπνου τόσο αυτοαναφοράς όσο και από την συσκευή υποδηλώνει ότι η ακριβής και ολοκληρωμένη μέτρηση της υγείας του ύπνου είναι σημαντική για την αύξηση της πρόβλεψης καρδιακών παθήσεων» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πιο αδύναμη η καρδιά των ανδρών;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν περισσότερα προβλήματα ύπνου, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, το φύλο δεν επηρέασε τη συνολική συσχέτιση μεταξύ των δύο παραγόντων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ενώ ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για όλες τις ηλικίες, η ομάδα επικεντρώθηκε στη μέση ενήλικη ζωή καθώς εκτείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποτελείται από ποικίλες και πιο αγχωτικές εμπειρίες λόγω των εργασιακών και των οικογενειακών ρόλων.

Αυτό συμβαίνει επίσης όταν αρχίζουν να εμφανίζονται πρόδρομοι για καρδιακές παθήσεις και προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με την ηλικία.