Πολλά είναι τα οφέλη της γυμναστικής τόσο για την διάθεσή μας όσο και για το σώμα. Τώρα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανακάλυψαν ότι αρκούν μόλις 90 λεπτά ήπιας έως μέτριας έντασης άσκησης αμέσως μετά το εμβόλιο της COVID-19 ή της γρίπης, για να προσφέρουν μια επιπλέον ενίσχυση της ανοσίας σας.

Ποια γυμναστική «εκτινάσσει» τα αντισώματα;

Στη πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έκαναν στατικό ποδήλατο ή περπάτησαν γρήγορα για μιάμιση ώρα μετά την λήψη του εμβολίου παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με συμμετέχοντες που κάθονταν ή συνέχισαν την καθημερινή τους ρουτίνα μετά τον εμβολιασμό.

Τα αντισώματα είναι ουσιαστικά η γραμμή άμυνας του οργανισμού, όπου «αναζητούν και καταστρέφουν« ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα. Τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει πώς να αναγνωρίζει κάτι ξένο και να ανταποκρίνεται ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αντισωμάτων.

«Τα προκαταρκτικά μας ευρήματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να ενισχύσει την απόκριση αντισωμάτων του οργανισμού σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης« δήλωσε η επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Δεν έχει σημασία το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να ωφελήσουν άμεσα άτομα με διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που κυμαίνονταν από υπέρβαροι έως και παχύσαρκοι.

Κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών άσκησης, επικεντρώθηκαν στη διατήρηση ενός ρυθμού που διατηρούσε τον καρδιακό τους ρυθμό γύρω στους 120-140 παλμούς ανά λεπτό και όχι στην απόσταση. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να εμφανίσουν την ίδια «εκτίναξη» αντισωμάτων με μόλις 45 λεπτά άσκησης.

Βρήκαν ότι η πιο σύντομη προπόνηση δεν αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων των συμμετεχόντων.

Που οφείλεται το «boost»

Σχετικά με το γιατί η παρατεταμένη, ήπιας έως μέτριας έντασης άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση του σώματος, οι ερευνητές απαριθμούν πολλούς λόγους. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και της λέμφου, η οποία συμβάλλει στην κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Καθώς αυτά τα κύτταρα κινούνται γύρω από το σώμα, είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσουν κάτι που είναι ξένο.

Άλλα δεδομένα από πείραμα που έγινε σε πειραματόζωα προτείνουν επίσης έναν τύπο πρωτεΐνης (την ιντερφερόνη άλφα) που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και βοηθά στη δημιουργία ειδικών για τον ιό αντισωμάτων και Τ-κυττάρων.

«Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να απαντηθεί πλήρως το γιατί και το πώς. Συμβαίνουν τόσες πολλές αλλαγές όταν ασκούμαστε, μεταβολικές, βιοχημικές, νευροενδοκρινικές, κυκλοφορικές. Επομένως, υπάρχει πιθανώς ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλουν στην ενισχυμένη απόκριση αντισωμάτων» καταλήγουν οι ερευνητές.