Σας έχει τύχει τώρα τελευταία να νιώθετε θυμωμένοι ή ευερέθιστοι χωρίς προφανή αιτία; Αν ναι, τότε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η διακύμανση στην διάθεση μπορεί να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την διάθεσή σας. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό που τρώτε δεν επηρεάζει απλώς την σωματική υγεία αλλά και την ψυχική. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνετε μπορούν να σας δώσουν ενέργεια, ενώ άλλα μπορεί να σας αφήσουν να νιώθετε νωθρότητα, θλίψη και ναι, ακόμη και θυμό.

Τα τρανς λιπαρά «ευθύνονται» για τον θυμό

Έρευνες δείχνουν ότι ένα είδος τροφής μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού και άγχους όταν καταναλώνεται, και αυτό είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τρανς λιπαρών οξέων και της «ευερεθιστότητας και της επιθετικότητας στη συμπεριφορά». Σε αυτή τη μελέτη, 945 ενήλικες άνδρες και γυναίκες αξιολογήθηκαν μέσω αξιολογήσεων διατροφής και συμπεριφοράς.

Ενώ υπήρχε μια σειρά παραγόντων (φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, αλκοόλ και κάπνισμα), οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τρανς λιπαρών και της αυξημένης ευερεθιστότητας.

Σε ποια τρόφιμα μπορεί να υπάρχουν

Τα τρανς λιπαρά θεωρούνται το πιο επικίνδυνο λίπος για κατανάλωση, δεδομένου του πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας και, κατά συνέπεια, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι τύποι τροφίμων που ενδεχομένως να περιέχουν τρανς λιπαρά περιλαμβάνουν επεξεργασμένα κέικ, μπισκότα, μείγματα ψησίματος, τηγανητά τρόφιμα και συσκευασμένα σνακ.