Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: η Τσικνοπέμπτη έχει πολλούς και θερμιδογόνους πειρασμούς. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν επιλογές και τρόποι να απολαύσουμε αυτή την ορεκτική γιορτή με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες.

Τσικνίζουμε χωρίς ενοχές

Δείτε μερικά χρήσιμε tips για να τσικνίσετε, όπως προστάζει το έθιμο της μέρας με μια καλοψημένη μερίδα κρέας στο πιάτο σας, που δεν θα σας επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά:

  • Μια λύση, είναι να παραγγείλετε (σε περίπτωση που θα φάτε έξω) ή να ψήσετε παϊδάκια κοτόπουλου. Έτσι, μπορείτε στη συνέχεια να αφαιρέσετε την πέτσα, όπου βρίσκεται το λίπος και με αυτό τον τρόπο να καταναλώσετε λιγότερα λιπαρά.
  • Μία άλλη λύση, είναι να επιλέξετε μια χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια, που έχουν περισσότερο λίπος.

Γενικά, να θυμάστε ότι τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια αρνίσια παϊδάκια «φορτώνουν» τον οργανισμό με 350 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα χωριάτικου λουκάνικου με πράσο δίνουν 20 θερμίδες επιπλέον.

Η καλύτερη επιλογή επομένως για όσους γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι τους, είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος (ωστόσο οι φίλοι των ψητών, πρέπει να γνωρίζουν πως όσο λιγότερο λίπος έχει το κρέας τόσο δυσκολότερα ψήνεται στα κάρβουνα).

Προσοχή στα… περιφερειακά

Κι επειδή την Τσικνοπέμπτη, τα κρέατα συνοδεύουν πάντα πιάτα με ορεκτικά, αν θέλουμε να περιορίσουμε την πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών, πρέπει να δώσουμε κι εδώ προσοχή.

  • Μία καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε τα τηγανητά λαχανικά, όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια, με ψητά λαχανικά. Στην περίπτωση αυτή, αντί να χρησιμοποιήσετε κρέμα μπαλσαμικού για να τα συνοδεύσετε, προτιμήστε ελαιόλαδο και μπαλσαμικό ξύδι.
  • Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις πατάτες. Κόψτε τις λεπτές φέτες και βάλτε τις στο γκριλ με μυρωδικά, αντί να τις τηγανίσετε (100 γραμμάρια τηγανητές πατάτες έχουν 236 θερμίδες).
  • Περιορίστε την κατανάλωση των ορεκτικών στις 5-6 μπουκιές και επικεντρωθείτε στο κυρίως γεύμα με σαλάτα και μια φέτα ψωμί.
  • Ο συνδυασμός «τυρί με κρέας» σίγουρα δεν συνίσταται, αλλά ούτε και το τζατζίκι λόγω της μεγάλης ποσότητας του λαδιού που περιέχει.

Προσοχή, τέλος, στο αλκοόλ διότι αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Προσπαθήστε επομένως να μην καταναλώσετε περισσότερα από 2 ποτά.