Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το πώς η άσκηση μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό μας. Η ενίσχυση της ικανότητάς μας να επιλύουμε προβλήματα, η καθυστέρηση της ήπιας γνωστικής έκπτωσης, η βελτίωση των συμπτωμάτων σχιζοφρένειας, η ενίσχυση της μάθησης και η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, συγκαταλέγονται στα οφέλη για τον άνθρωπο από τη συστηματική γυμναστική.

Μία νέα μετα-ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medical Communications, βρήκε πως η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος αερόβιας γυμναστικής θα μπορούσε να αποτρέψει κάποια από την έκπτωση της μνήμης που συχνά σχετίζεται με τη γήρανση.

Γυμναστική και επεισοδιακή μνήμη

Αυτή η νέα μελέτη έγινε από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, οι οποίοι εντόπισαν ένα κενό στις γνώσεις μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αερόβια άσκηση μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένα την επεισοδιακή μνήμη. Η επεισοδιακή μνήμη αναφέρεται στην ικανότητα των ανθρώπων να θυμούνται λεπτομέρειες μιας προσωπικής εμπειρίας, όπως πότε και πού έλαβε χώρα.

Για να ρίξουν νέο «φως» στο θέμα, οι επιστήμονες ξεκίνησαν εξετάζοντας τουλάχιστον 1.279 μελέτες, τις οποίες στη συνέχεια μείωσαν σε 36 που πληρούσαν ορισμένα κριτήρια, για να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως η σπάνια αξιολόγηση των συνηθειών άσκησης. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό και επίπονη εισαγωγή δεδομένων σε υπολογιστικά φύλλα, η ομάδα μπόρεσε να συγκεντρώσει τις πληροφορίες έτσι ώστε να μπορούν να συγκριθούν τα αποτελέσματα της γυμναστικής.

Οι επιστήμονες εστίασαν συγκεκριμένα σε συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία και ηλικιακές ομάδες, και μόνο στο πώς σχετίζονται με την επεισοδιακή μνήμη και διαπίστωσαν ότι η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά την επεισοδιακή μνήμη σε άτομα άνω των 55 ετών χωρίς άνοια.

Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε για ισχυρή μνήμη;

Η μελέτη έδειξε ότι κάνοντας αερόβια άσκηση περίπου 3 φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 4 μήνες, είναι αυτό που χρειάζεστε για να αποκομίσετε τα οφέλη στην επεισοδιακή μνήμη.

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης πληροφορίες σχετικά με το ποιος επωφελείται περισσότερο από την τακτική σωματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις ήταν στη μνήμη μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 55 έως 68 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν 69 έως 85 ετών.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όσο νωρίτερα αρχίσουμε να διαμορφώνουμε συνήθειες σε αυτόν τον τομέα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να διατηρήσουμε την επεισοδιακή μας μνήμη καθώς προχωράμε στα τελευταία στάδια της ζωής, λένε οι ερευνητές.

Η ικανότητά της να αποτρέπει την έκπτωση της μνήμης, είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους η αερόβια άσκηση βοηθά την υγεία μας – άλλα επιστημονικά αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα είναι η βελτίωση της διάθεσης μέσω της παραγωγής ενδορφινών, η προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και πολλά άλλα.

Είστε έτοιμοι, λοιπόν, να επωφεληθείτε από αυτά τα οφέλη για τον εαυτό σας; Το μόνο που χρειάζεστε είναι απλά ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για περπάτημα (ή τρέξιμο) και μπορείτε να βγείτε εκεί έξω και να βάλετε σε κίνηση το σώμα σας!

Ακολουθήστε το στο Google News