Αν και η ηλικία των 20 με 25 είναι κρίσιμη για να αποκτήσει κάποιος καλή φυσική κατάσταση,  πολλοί άνθρωποι – για διάφορους λόγους – δεν έχουν ασχοληθεί με το fitness κι ας έχουν «πατήσει» τα 30. Ωστόσο, αν το πάρετε απόφαση δεν είναι αργά για να μπείτε σε φόρμα ακόμη κι αν διανύετε την τρίτη δεκαετία της ζωής σας.

Δείτε τα καλύτερες pro tips για να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα μετά τα 35:

  1. Πάρτε στα σοβαρά την υγεία σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι στα 20 γυρίζουν από πάρτι σε πάρτι και τρώνε junk food, αλλά μετά τα 35 συνειδητοποιούν τη ζημιά που έκαναν στο σώμα τους. Δεν είναι εύκολο να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να κάνουμε δραστικές αλλαγές στο πρόγραμμά μας, συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις  και ειδική διατροφή. Μερικές φορές ξεχνάμε ότι μετά τα 30 μας πρέπει να ελέγχουμε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας και οι τακτικοί έλεγχοι υγείας πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας.

  1. Ξεκινήστε cardio

Στα 20 ίσως ήσασταν ανοιχτοί να κάνετε οποιοδήποτε είδος cardio, αλλά μετά τα 35 αντικειμενικά δεν θα μπορούσατε να χειριστείτε εύκολα μια συνεδρία HIIT ή μια συνεδρία F45 χωρίς μερικά διαλείμματα. Αλλά το cardio είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης κι επίσης χρησιμεύει ως μια εξαιρετική προθέρμανση πριν από την προπόνηση με βάρη. Εάν το γυμναστήριο δεν είναι το μέρος σας, τότε ξεκινήστε ένα άθλημα που σας αρέσει όπως το τένις, παρακολουθήστε μαθήματα χορού ή απλώς κάντε τζόκινγκ στο πάρκο με τα παιδιά σας.

  1. Εστιάστε στην προπόνηση δύναμης

Στα 20 υπάρχει υψηλή ορμονική δραστηριότητα στο σώμα, η οποία συνεχίζει να μειώνεται όσο πλησιάζουμε στα 30. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουμε χρειάζεται να αυξήσουμε την προπόνηση ενδυνάμωσης για να βελτιώσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Μερικές καλές ασκήσεις με γρήγορο αποτέλεσμα είναι τα squats, τα push-ups, οι έλξεις, οι άρσεις θανάτου, κοκ. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με αυτές τις ασκήσεις καθώς η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της μυϊκής μάζας. Μην ανησυχείτε για την εξάντληση μετά την προπόνηση, καθώς θα βελτιώνεται με τον χρόνο και την εξάσκηση.

  1. Προσέξτε την πρόσληψη των θερμίδων σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ 1.500 και 2.000 θερμίδες για να διατηρήσουν μια καλή υγεία, αλλά καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας απαιτεί λιγότερες θερμίδες. Εάν, όμως, έχετε υιοθετήσει έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής – όπως αυτός που σας προτείνουμε – η πρόσληψη θερμίδων σας θα έχει αυξηθεί. Ανάλογα λοιπόν με τον τρόπο ζωής σας, θα ήταν σκόπιμο να επισκεφτείτε έναν διατροφολόγο για να καταλάβετε πού βρίσκεστε και ποια θα είναι η σωστή ποσότητα θερμίδων που χρειάζεστε από τη διατροφή σας.

  1. Ελέγξτε τι τρώτε

Αν και δεν είναι εύκολο να μείνει κανείς συνεπής στην καθαρή διατροφή – ειδικά αν δεν ακολουθείτε αυτό τον τύπο δίαιτας από προεπιλογή – η προσθήκη περισσότερων φρέσκων τροφών, όπως λαχανικών και ξηρών καρπών στη διατροφή μας, θα κάνει τη δουλειά. Μια καλή αρχή θα ήταν να προτιμήσετε λιγότερο αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως το κεχρί και η κινόα, αντί για το λευκό ρύζι και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκαντικά και τις πλούσιες σε συντηρητικά τροφές.

  1. Δώστε προσοχή στα πόδια σας

Εμείς οι κυρίες αγαπάμε τα τακούνια μας, αλλά έρχεται καιρός να τα παρατήσουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε το ύψος αυτών των τακουνιών για χάρη των ποδιών μας. Αν και πιθανότατα όλες οι προπονήσεις σας στα 20 εστίαζαν στους κοιλιακούς, στους γλουτιαίους και στο στήθος, μετά τα 35 θα πρέπει επίσης να κάνετε ασκήσεις για τις γάμπες και τα πόδια σας, για να δυναμώσετε αυτούς τους μύες και να αποφύγετε τις πτώσεις.

  1. Μην παραλείπετε τον ύπνο

Η γήρανση είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, αλλά επιστημονικά μιλώντας η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης αποδεικνύεται ότι επιβραδύνει τη γήρανση. Για να βοηθήσουμε σε αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σώμα μας έχει αρκετό ύπνο και χρόνο για να αναρρώσει.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η φυσική κατάσταση δεν προέρχεται μόνο από το σώμα μας αλλά και από το μυαλό και την ψυχή μας.