Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την Κυριακή σας από το να απολαύσετε ένα φλιτζάνι καφέ μαζί με το πρωινό σας. Κι ενώ μπορεί για ορισμένους να είναι μια μορφή self-care, για άλλους είναι απαραίτητο όχι μόνο για να σηκωθούν το πρωί αλλά και για να διατηρήσουν την ενέργειά τους καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πόση μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως

Ο μέσος ενήλικας είναι σημαντικό να μην ξεπερνά τα 300mg καφεΐνης την ημέρα, με τα 100mg να ισοδυναμούν με μία δόση espresso, το τσάι να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70mg ενώ ένα μεσαίο latte (16 oz) να είναι περίπου 200mg. Εάν κάποιος καταναλώνει περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα, ο καφές μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα, όπως αύξηση του άγχους, υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και ενδεχομένως να αυξηθεί και η αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο, όταν μένετε εντός των ορίων ο καφές μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η αντιοξειδωτική του δράση, η μείωση της φλεγμονής αλλά και η βελτίωση της διάθεσής σας.

Πώς να αποκομίσετε τα καλά χωρίς τα κακά

Τέσσερις βασικές οδηγίες που πρέπει να έχετε κατά νου για να τα καταφέρετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

#1 Μείνετε εντός ορίων και ακούστε το σώμα σας

Η καφεΐνη μας επηρεάζει διαφορετικά και κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές ποσότητες. Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν να παραμένετε εντός των ορίων αλλά και να ακούτε και το σώμα σας, καθώς είναι πιθανό να χρειάζεστε λιγότερη. Μερικά σημάδια που θα σας ειδοποιήσουν ότι μάλλον καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης είναι το άγχος, η εφίδρωση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, το τρέμουλο.

#2 Η υπερβολική ποσότητα διαταράσσει τις ορμόνες

Ο καφές, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα, αν ξεπεράσετε τα 300mg ημερησίως. Η νούμερο ένα ορμόνη που επηρεάζει είναι η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξηθεί. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που απελευθερώνεται όταν μπαίνετε σε λειτουργία «μάχης ή φυγής», μπορεί με την σειρά της να προκαλέσει φλεγμονή και κόπωση και επίσης να επηρεάσει την γονιμότητα.

#3 Η καφεΐνη μένει στο σώμα 24 ώρες και επηρεάζει τον ύπνο

Η καφεΐνη παραμένει στο σώμα για 24 ώρες, επομένως οι ειδικοί συνιστούν να σταματάτε την κατανάλωση μετά τις τρεις το μεσημέρι. Η κατανάλωση καφέ το πρωί μπορεί να είναι εξαιρετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, το να βεβαιωθείτε ότι μειώνετε την πρόσληψη 6 έως 8 ώρες πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεαστεί η ξεκούρασή σας.

#4 Για κάθε κούπα καφέ, μία κούπα νερό

Ο καφές, όπως ίσως έχετε ακούσει, είναι διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι σας ενθαρρύνει να κάνετε πιο συχνά διαλείμματα για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αφυδάτωσης. Οι ειδικοί συνιστούν για κάθε φλιτζάνι καφέ να πίνετε και ένα φλιτζάνι νερό, καθώς θα σας βοηθήσει στην αναπλήρωση των υγρών.