Είτε πρόκειται για την αρχή μιας δύσκολης ημέρας είτε για τις απογευματινές ώρες που η ενέργειά μας «πέφτει», συνήθως στρεφόμαστε στον καφέ για να τονώσουμε τα επίπεδά μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρόφιμα που μας χαρίζουν όχι μόνο αυτό το πολύτιμο ενεργειακό boost αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ποιο φρούτο χαρίζει ενέργεια;

Αυτά τα τρόφιμα δεν είναι άλλα από τα φρούτα. Περιέχουν υδατάνθρακες, ένα είδος μακροθρεπτικών συστατικών που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως φυτικές ίνες, άμυλα και σάκχαρα. Όπως επισημαίνεται από την κλινική του Κλίβελαντ, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που το πεπτικό σας σύστημα διασπά σε γλυκόζη για να σας δώσει την ενέργεια για να λειτουργήσετε. Η κυκλοφορία του αίματός σας απορροφά τη γλυκόζη και τη χρησιμοποιεί ως ενέργεια για να τροφοδοτήσει το σώμα σας.

«Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματος» μας λένε οι ειδικοί. «Η ζάχαρη, ένας τύπος υδατάνθρακα, μεταφέρει γρήγορα ενέργεια στα κύτταρά μας. Αντί να στραφείτε σε γλυκά ή καραμέλες, αξιοποιήστε τη δύναμη της ζάχαρης από τα φρούτα».

Το κορυφαίο φρούτο που χαρίζει ενέργεια είναι τα μήλα, που μπορούν να καταναλωθούν εύκολα ακόμα και αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού ή εν κινήσει. Τα μήλα είναι γεμάτα οφέλη, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό φρούτο για να τα ενσωματώσετε στις διατροφικές σας συνήθειες. Είναι εξαιρετικό για το έντερο σας, βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας.

Superboost με μήλο

Σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health, μία μερίδα (ισοδύναμη με ένα μήλο μετρίου μεγέθους) περιέχει περίπου 95 θερμίδες. Περιέχει επίσης μηδέν γραμμάρια λίπους, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, 19 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης και 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητη για τον έλεγχο των λοιμώξεων και την επούλωση των πληγών, καθώς και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Ο λόγος που μας χαρίζουν τόση ενέργεια είναι γιατί περιέχουν ένα φυσικό είδος ζάχαρης, την φρουκτόζη, που δρα ως άμεση «πηγή» ενέργειας για το σώμα σας. Τα σάκχαρα και οι πολλές φυτικές ίνες στο μήλο μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και να σας προσφέρουν διαρκή ενέργεια χωρίς μεταπτώσεις.