Ενώ η άνοιξη σηματοδοτεί τις μεγαλύτερες και πιο ζεστές μέρες μπορεί επίσης να σημαίνει συνεχές φτέρνισμα, υγρά μάτια και φύσημα της μύτης κάθε δέκα λεπτά. Με άλλα λόγια, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν αρκετά και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται πώς μπορούν να επηρεάσουν και το έντερό σας.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Postgraduate Medical Journal με 7.235 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι πιο συχνά σε ασθενείς με αλλεργίες. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι η βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου σας συσχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας και άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι πρεβιοτικές ίνες μπορούν επίσης να μειώσουν αυτά τα συμπτώματα.

Αναμφίβολα, υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις αλλεργίες και το έντερο.

«Η πεπτική διαταραχή είναι το λιγότερο γνωστό σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών», σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι ισταμίνες, όπως μας εξηγούν (η ουσία που προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας), απελευθερώνονται στον γαστρεντερικό σωλήνα κι έτσι μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Τα αλλεργιογόνα της άνοιξης μπορούν επίσης να επιδεινώσουν πεπτικά προβλήματα που ήδη μπορεί να αντιμετωπίζετε. Η υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος από αλλεργιογόνα έχει οδηγήσει στην επιδείνωση πολλών κοινών πεπτικών ασθενειών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Τι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να διαχειριστείτε γαστρεντερικά συμπτώματα:

Δώστε προσοχή στο τι τρώτε

Τα τρόφιμα που καταναλώνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στα συμπτώματά σας, για αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε για τυχόν τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Τροφές όπως το γιαούρτι και το ξινολάχανο ενώ είναι ευεργετικές για την μικροχλωρίδα του εντέρου, περιέχουν και ισταμίνες.

Στραφείτε αυτήν την περίοδο σε τροφές όπως το kale, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά (όπως το θυμάρι και τον κουρκουμά), τα μούρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Ελέγξτε τα επίπεδα γύρης πριν βγείτε έξω

Το πότε και πόσο συχνά βγαίνετε έξω είναι επίσης το κλειδί. Αποφύγετε να βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα της γύρης είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την ύπαιθρο το πρωί, που συνήθως υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις γύρης, δοκιμάστε να φορέσετε μάσκα ή να χρησιμοποιήσετε ένα φουλάρι για να καλύψετε τη μύτη και το στόμα σας.

Μπορείτε επίσης να φοράτε γυαλιά για να προσπαθήσετε να κρατήσετε τη γύρη από τα μάτια σας.