Πιθανόν να έχουμε παρατηρήσει κι εμείς πως όταν μια περίοδο τρεφόμαστε υγιεινά αυτό αντανακλάται και στην όψη μας. Οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια είναι μειωμένα, τα σποραδικά σπυράκια εξαφανίζονται, η φωτεινότητα της επιδερμίδας αυξάνεται και η υφή της γίνεται πιο λεία. Ποιες είναι όμως εκείνες οι τροφές που ωφελούν την ώριμη επιδερμίδα και διατηρούν τη νεανική της εμφάνιση;

# Ζωμός από μοσχαρίσια κόκαλα

Είναι εξαιρετική πηγή κολλαγόνου, που έχει τόσο ανάγκη η επιδερμίδα άνω των 40. Για την ακρίβεια, ο ζωμός από κόκαλα εμπλουτίζει τον οργανισμό με κολλαγόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο ελαστικό, πιο απαλό και ενυδατωμένο. Εκτός από κολλαγόνο, είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, πυρίτιο, θείο, και φώσφορο. Όλα αυτά τα συστατικά χαρίζουν όμορφο δέρμα και λαμπερά μαλλιά. Για βέλτιστα αποτελέσματα, πολλοί προτείνουν τον ζωμό ως το πρώτο ρόφημα της μέρας.

#Νερό Καρύδας

Είναι εξαιρετική τροφή για την επιδερμίδα, καθώς το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), φολικό οξύ, βιταμίνη C, και μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο). Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναζωογονούν τα κύτταρα, δρουν αντιγηραντικά και δυναμώνουν την άμυνα της επιδερμίδας.

# Μηλόξυδο

Έχει εξαιρετικές ιδιότητες για το δέρμα αφού ενισχύει τη λέμφο και καταπολεμά το πρήξιμο και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Επίσης συμβάλλει στη νεανική εμφάνιση του δέρματος, χάρη στα μεταλλικά στοιχεία και τα ένζυμα με αποτοξινωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

#Κομπούχα

Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό ρόφημα που φτιάχνεται από μαύρο ή πράσινο τσάι. Περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, όπως και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C. Αποτοξινώνει και συμβάλλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό και επιπλέον ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού. Οι παραπάνω ευεργετικές δράσεις βελτιώνουν αισθητά τον τόνο, τη φωτεινότητα και την υφή της επιδερμίδας.

#Ω λιπαρά οξέα

Τα βρίσκουμε σε μία μεγάλη ποικιλία τροφών όπως: Σπόροι chia, λιναρόσπορος, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), καρύδια, tofu, λιπαρά ψάρια, όπως σολωμός, σαρδέλες, σκουμπρί κλπ., κρέας, αβγά και πουλερικά. Οι συγκεκριμένες πολύτιμες ουσίες που βρίσκονται σε πολλές τροφές βοηθούν στην επιδιόρθωση του επιδερμιδικού φραγμού κι ενισχύουν τη φυσική αποκατάσταση της υποστήριξης του δέρματος. Επιπλέον παρέχουν ισχυρή θρέψη στην ώριμη επιδερμίδα, βοηθώντας την να παραμένει ελαστική και απαλή.