Τα αράπικα φυστίκια δεν είναι μόνο μια νόστιμη και χορταστική τροφή. Μελέτες δείχνουν ότι αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας.

Ας δούμε όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να απολαμβάνετε καθημερινά τα φυστίκια και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως το φυστικοβούτυρο και το φυστικέλαιο.

Γιατί να βάλετε στη διατροφή σας τα αράπικα φυστίκια

Περίπου μια χούφτα παρέχει 7 γραμμάρια υψηλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης. Επειδή η πρωτεΐνη που περιέχουν είναι φυτικής προέλευσης, φέρει μαζί της πρόσθετα συστατικά που προάγουν θετικά οφέλη για την υγεία, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά.

Συμβάλλουν στη μείωση του καρδιακού κινδύνου

Τα φυστίκια περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Παρέχουν επίσης περισσότερα από 25 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του συμπλέγματος Β και απαραίτητα αμινοξέα, έως μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο, τα οποία έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθούν την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά αυξάνονται όταν τα φυστίκια βράζονται ή ψήνονται.

Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη στα φυστίκια βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας. Οι φυτικές ίνες αντίστοιχα επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα πληρότητας. Έτσι ο συνδυασμός πρωτεϊνών και φυτικών ινών που περιέχουν σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Ενισχύουν τη μακροζωία

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA ανέφερε ότι τα φυστίκια μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ανέφεραν ότι απολάμβαναν αράπικα φυστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία – ιδιαίτερα καρδιακή νόσο – κατά την περίοδο της μελέτης. Αρκετές άλλες μεγάλες μελέτες με χιλιάδες συμμετέχοντες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα φυστίκια, ως μέρος μιας υγιεινής φυτικής διατροφής, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσθέσετε περισσότερα χρόνια στη ζωή σας.