Αν και έχουμε μπει επίσημα στην άνοιξη, ο καιρός διαφωνεί, με τα τελευταία δελτία να επισημαίνουν ότι έρχεται κακοκαιρία «εξπρές» με βροχές στις περισσότερες περιοχές. Αυτή λοιπόν, είναι η ιδανική ευκαιρία για να κουλουριαστείτε στον καναπέ και να απολαύσετε την λευκή σούπα με σπαράγγια που αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας και μας καταπραΰνει μετά από μια δύσκολη μέρα.

Η σούπα που χαρίζει χρόνια

Αυτή η απλή και εύκολη συνταγή περιλαμβάνει συστατικά γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που θα σας κρατήσουν χορτάτους ενώ θα σας βοηθήσουν να ζήσετε και περισσότερο. Αν και περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, μπορείτε εύκολα να την μετατρέψετε σε vegan απόλαυση, χρησιμοποιώντας το φυτικό γάλα της επιλογής σας.

Σπαράγγια για γερή καρδιά και οστά

Τα σπαράγγια, το βασικό συστατικό αυτής της κρεμώδους σούπας, είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, φυλλικού οξέος, χολίνης, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βήτα καροτίνης, λουτεΐνης και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην υγεία του αίματος και μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων αίματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μας λένε οι ειδικοί.

Η βιταμίνη Κ παίζει επίσης ρόλο στην υποστήριξη της υγείας των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και του κινδύνου καταγμάτων των οστών. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ έχει συνδεθεί με την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και υποστηρίζει ακόμη και την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Αντιφλεγμονώδη πράσα γεμάτα πρεβιοτικές ίνες

Γλυκά και ιδανικά για να δώσετε έμφαση σε ένα ζωμό, τα πράσα είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες. Περιέχουν «τόνους» πρεβιοτικών ινών από ινουλίνη που συμβάλλουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και την τακτική κινητικότητα.

Το βρώσιμο μέρος του περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην ενίσχυση της υγείας των ματιών, βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού και βιταμίνη Κ, η οποία έχει οφέλη για την υγεία των οστών και του αίματος.

Κρεμμύδια για ισχυρό ανοσοποιητικό

Ένας απαραίτητος αρωματικός παράγοντας για τη βάση μιας σούπας, τα κρεμμύδια αποτελούν μια πλούσια «πηγή» βιταμίνης C, που συμβάλλει σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από άλλες τροφές.

Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις σουλφίδια αλλυλίου, οργανική ένωση που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όσο και του καρκίνου, κάτι που φυσικά σημαίνει καλύτερα και περισσότερα χρόνια.

Πώς θα την φτιάξετε

Για τέσσερις μερίδες θα χρειαστείτε:

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/3 φλ κρεμμύδι, χοντροκομμένο
3 κ. σ. σκόρδο, χοντροκομμένο
1 κ. σ. πράσα, χοντροκομμένα άσπρα και ανοιχτοπράσινα μέρη, κομμένες ρίζες, χωρίς τα σκληρά εξωτερικά στρώματα
3/4 φλ. γάλα
340 γρ. λευκά σπαράγγια, κομμένα σε κομμάτια 2 ιντσών
1/4 φλιτζάνι κρέμα
Αλάτι Ιμαλαΐων
Λευκό πιπέρι
Μαύρη τρούφα, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά βάζουμε ελαιόλαδο. Σοτάρετε απαλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πράσα μέχρι να μυρίσουν, περίπου ένα λεπτό. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το γάλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Μόλις σιγοβράσει, προσθέστε τα λευκά σπαράγγια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου τέσσερα με πέντε λεπτά.

Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα, σουρώνουμε το μείγμα λαχανικών. Σε ένα μπλέντερ, ανακατέψτε τα σπαράγγια και μερικές κουταλιές της σούπας κρέμα κάθε φορά μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή κρεμώδης υφή. Ρίξτε λίγο αλάτι για να δώσετε ένταση.

Σερβίρετε ζεστή και πασπαλίστε με λίγη τρούφα.