Οι ειδικοί «ρίχνουν φως» σε άγνωστες, μέχρι στιγμής, επιδράσεις της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ) στους ανθρώπινους σκελετικούς μύες και συνοψίζουν τα ευρήματά τους στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο eLife.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το HIIT ενισχύει την ποσότητα πρωτεϊνών στους σκελετικούς μυς που είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη μυϊκή σύσπαση και μεταβάλλει χημικά τις βασικές μεταβολικές πρωτεΐνες. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να εξηγήσουν τα οφέλη του HIIT για τον μεταβολισμό και να ανοίξουν το δρόμο για πρόσθετες μελέτες που διερευνούν πώς η άσκηση επηρεάζει αυτές τις διαδικασίες.

HIIΤ και μεταβολισμός

«Η άσκηση έχει πολλά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών και αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα των αλλαγών στη χρήση ενέργειας από τους σκελετικούς μύες» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Οι αναλύσεις τους έδειξαν αύξηση στην παραγωγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιτοχονδρίων, τα οποία παράγουν ενέργεια στα κύτταρα και σε πρωτεΐνες που σχετίζονται με τις μυϊκές συσπάσεις. Η ομάδα εντόπισε επίσης αυξημένη ακετυλίωση μιτοχονδριακών πρωτεϊνών και ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Επιπλέον, παρατήρησαν αλλαγές στην ποσότητα των πρωτεϊνών που μειώνουν την ευαισθησία του σκελετικού μυός στο ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τις συσπάσεις των μυών.

Η ακετυλίωση συμβαίνει όταν ένα μέλος της ομάδας μικρών μορίων, το ακετύλιο, συνδυάζεται με άλλα μόρια και μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών, εξηγούν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ορισμένες γνωστές αλλαγές στις πρωτεΐνες των σκελετικών μυών που συμβαίνουν μετά την άσκηση, καθώς και εντοπίζουν νέες. Για παράδειγμα, η μειωμένη ευαισθησία στο ασβέστιο μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συμβεί μυϊκή σύσπαση αφού ένας αθλητής κουραστεί.

Η έρευνα προτείνει επίσης ότι οι αλλαγές που προκαλούνται από την άσκηση στη ρύθμιση των πρωτεϊνών μέσω της ακετυλίωσης μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού.