Το στρες είναι ύπουλο. Μπορεί να φωλιάσει μέσα μας εξαιτίας μιας μικρής αναποδιάς και αν δεν το διαχειριστούμε, πριν το καταλάβουμε μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο. Μερικές φορές το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα, όπως προσωρινή κνίδωση, πονοκεφάλους μιας ημέρας ή μακροχρόνια αύξηση βάρους. Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης είναι να αφήσετε το σώμα και το μυαλό σας να επαναρυθμιστούν, όπως συμβαίνει όταν απολαμβάνετε ένα power nap, ακόμα και όταν πρόκειται για μόλις δέκα λεπτά.

Ασκήσεις 5 ‘ κατά του στρες

Αλλά όταν το άγχος επικρατεί κατά τη διάρκεια της δουλειάς, σε ένα πάρτι ή σε δημόσιο χώρο, το να αφήσετε τα πάντα για να πάρετε έναν υπνάκο σίγουρα δεν είναι πάντα εφικτό. Ευτυχώς, υπάρχουν συμβουλές και κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας, ανεξαρτήτως των περιστάσεων.

#1 Αναγνωρίστε το άγχος

Η αναγνώριση του άγχους σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να σηκώσετε το βάρος από τους ώμους σας και θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για να ζητήσετε βοήθεια. Η αντιμετώπιση του στρες πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ευκαιρία ανάπτυξης και εξέλιξης του τρόπου που σκεφτόμαστε. Οι ερευνητές μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο εγκέφαλος αναπροσαρμόζεται και προσπαθεί να μάθει από την εμπειρία, ώστε να μπορείτε να το χειριστείτε διαφορετικά την επόμενη φορά.

Έτσι, σκεφτείτε αν το άγχος είναι συσσώρευση ή σχετίζεται με ένα πιο μακροπρόθεσμο θέμα. Αν δεν σχετίζεται με τίποτα, ίσως είναι σημάδι ότι το μυαλό και το σώμα σας χρειάζονται ένα διάλειμμα.

#2 Μασήστε τσίχλα

Το μάσημα είναι μια εξαιρετική μορφή μείωσης του στρες. Εάν έχετε τσίχλα, ειδικά αν είναι αρωματική, μασήστε την για τουλάχιστον τρία λεπτά. Σε έρευνα μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια της εργασίας είχαν χαμηλότερη απόκριση στο στρες.

#3 «Σύμμαχος» τα αιθέρια έλαια

Η εισπνοή αιθέριων ελαίων μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό σε περιόδους στρες, άγχους και αϋπνίας. Αυτή η δημοφιλής τεχνική, γνωστή και ως αρωματοθεραπεία, εστιάζει στη χρήση αρωμάτων για την ολιστική ισορροπία της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχολογικής σας υγείας. Τα δημοφιλή αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση του στρες περιλαμβάνουν την λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το λιβάνι, το σανταλόξυλο, το υλάνγκ υλάνγκ.

Επιλέξτε αρώματα με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για παράδειγμα, αν η μυρωδιά της μέντας σας θυμίζει διακοπές, χρησιμοποιήστε μέντα.

#4 Stretching επί τόπου

Είναι απίστευτα σημαντικό να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας, ακόμα και όταν αισθάνεστε ότι βιάζεστε να ολοκληρώσετε την εργασία σας. Για τις φορές που δεν μπορείτε να αφήσετε το γραφείο σας, μπορείτε ακόμα να τεντώνεστε ενώ κάθεστε για πέντε λεπτά.