Μόλις βγήκατε από την πτήση σας, τρέχετε να παραλάβετε τις αποσκευές σας, βγαίνετε από το αεροδρόμιο με αδρεναλίνη και ενθουσιασμό, έτοιμοι για την περιπέτεια που σας περιμένει  στην νέα πόλη που επισκέπτεστε. Καθώς πηγαίνετε στο κατάλυμά σας αναρωτιέστε αν πρέπει να κάνετε ένα… power nap. Τελικά ενδίδετε και χωρίς να το συνειδητοποιήσετε ξυπνάτε οκτώ ώρες αργότερα στη μέση της νύχτας και οι επόμενες μέρες είναι γεμάτες με κόπωση, προβλήματα στο στομάχι και πεσμένη διάθεση. Έχετε jet lag.

Τι είναι το jet lag

Κορυφαίοι ειδικοί στους τομείς των ταξιδιών και της υγείας ορίζουν το jet lag ως «τον αποσυγχρονισμό μεταξύ του εσωτερικού ανθρώπινου κιρκαδικού συστήματος και του χρόνου στον νέο προορισμό». Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα ψυχολογικά, φυσιολογικά και συμπεριφορικά μας πρότυπα πέφτουν σε αντίθεση με την τοπική ώρα του προορισμού μας.

«Το σώμα έχει γενικούς ρυθμούς που αποτελούν τη βάση της φυσιολογίας μας και υπαγορεύουν πράγματα όπως οι ορμόνες, ο μεταβολισμός» εξηγούν οι ειδικοί. «Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι σαν το κύριο ρολόι που είτε ελέγχει είτε επηρεάζει αυτούς τους ρυθμούς του σώματος».

Καθώς ταξιδεύουμε σε περιοχές με διαφορετικές ζώνες, μοιραία θα δημιουργηθεί μια αλλαγή σε αυτούς τους ρυθμούς, ιδιαίτερα όταν χάνουμε ή κερδίζουμε τρεις ή και περισσότερες ώρες. «Όταν το εσωτερικό κύριο ρολόι δεν είναι ευθυγραμμισμένο με το εξωτερικό ρολόι του προορισμού σας, δημιουργείται μια αναντιστοιχία όλων των σωματικών σας ρυθμών. Αυτό πρόκειται για την επιτομή του jet lag» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί αποδεδειγμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το jet lag, όπως το να ρυθμίσετε το εσωτερικό σας ρολόι πριν ακόμα από το ταξίδι σας, συγχρονίζοντας την ώρα του ύπνου σας κατά την διάρκεια μερικών ημερών πριν, να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και να παίρνετε υπνάκους έως είκοσι λεπτών μάξιμουμ.

Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε και μια σύντομη προπόνηση, καθώς είναι γνωστό ότι η γυμναστική λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, αποτελώντας ταυτόχρονα μια αποτελεσματική τεχνική αυτορρύθμισης.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology, η άσκηση στις 7 π.μ. και μεταξύ 1 και 4 μ.μ. τοπική ώρα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πρόοδο (που σημαίνει ότι η ώρα ύπνου και η ώρα αφύπνισης μετακινούνται νωρίτερα μέσα στην ημέρα). Εν τω μεταξύ, η άσκηση μεταξύ 7 και 10 μ.μ. είχε ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις φάσης (που σημαίνει ότι η ώρα για ύπνο και η ώρα αφύπνισης μετακινούνται αργότερα μέσα στην ημέρα).

Το πρώτο θα ήταν ιδανικό όταν ταξιδεύετε από τη Δύση προς την Ανατολή και το δεύτερο από την Ανατολή προς τη Δύση.