Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει η περίοδος σας είναι πιο βαριά, να καθυστερεί, να σταματά για λίγο και να επανέρχεται ή οι κράμπες και τα συμπτώματα εξάντλησης να είναι πιο έντονα… Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η μεγάλη έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τη διάρκεια της περιόδου μας. Ομοίως, όταν οι άνθρωποι μετακινούνται σε μια νέα περιοχή όπου ο καιρός είναι είτε πιο ζεστός είτε πιο κρύος, το σώμα δεν θα μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα. Αυτός είναι ο λόγος που, οι περίοδοι μπορεί να είναι μεγαλύτερες και συχνότερες κατά τη θερινή περίοδο.

 

Αποκωδικοποιώντας τη σύνδεση ζέστης-περιόδου

Έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), η οποία ρυθμίζει τις αναπαραγωγικές λειτουργίες. Ο ζεστός καιρός, άρα, σημαίνει περισσότερη δραστηριότητα των ωοθηκών και μεγαλύτερες περιόδους.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η θερμοκρασία μπορεί να μην επηρεάζει ακριβώς τις περιόδους, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους δηλαδή την κόπωση, το άγχος, την ακμή, ακόμη και την δυσφορία που αισθάνεστε. Ακόμη, με τη ζέστη είναι πιθανότερες οι κολπίτιδες και οι μυκητιάσεις – λοιμώξεις που μπορούν να σας ταλαιπωρήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Άλλες επιπλοκές της ζέστης στην περίοδό σας μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να κάνουν το σώμα σας να συγκρατεί περισσότερο νερό και αλάτι από το συνηθισμένο, προκαλώντας σας φούσκωμα. Η αφυδάτωση από τη ζέστη, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
  • Οι μεγαλύτερες μέρες του καλοκαιριού θα αναγκάσουν το σώμα σας να παράγει λιγότερη μελατονίνη (μια ορμόνη που λέει στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθείτε), κάνοντας τον καλό βραδινό ύπνο ακόμη πιο δύσκολο. Κι επειδή το σώμα τείνει να χρησιμοποιεί επιπλέον ενέργεια κατά την έμμηνο ρύση, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένες.
  • Οι πονοκέφαλοι είναι σύμπτωμα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (PMS). Η αφυδάτωση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Ακολουθούν ορισμένα βήματα για να διατηρήσετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

  • Μείνετε ενυδατωμένες και πίνετε τουλάχιστον 3-4 λίτρα νερό
  • Το νερό καρύδας είναι κυριολεκτικά σωτήριο, καθώς είναι γεμάτη ηλεκτρολύτες
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Πρέπει να τρώτε φρέσκα φρούτα καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα
  • Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα και άνετα ρούχα όταν αιμορραγείτε
  • Αλλάζετε συχνά σερβιέτες (ή ταμπόν) για να αποφύγετε τα εξανθήματα
  • Πρέπει να αποφεύγετε τα αλμυρά σνακ γιατί προκαλούν αυξημένη κατακράτηση νερού
  • Περιορίστε ή ακόμη καλύτερα πείτε «όχι» στο αλκοόλ που θα σας προκαλέσει περισσότερη αφυδάτωση