Συχνά, ο όρος «έμμηνος κύκλος» χρησιμοποιείται σε σχέση με την περίοδο. Τεχνικά όμως, ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί σχεδόν ένα μήνα και περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές φάσεις: εμμηνόρροια (όταν μια γυναίκα έχει περίοδο), ωοθυλακική, ωορρηξία και ωχρινική φάση.

Κάθε μία από αυτές τις φάσεις έχει διαφορετικές ορμονικές πτώσεις και αυξήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι διατροφικές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν σε κάθε φάση. Η διατροφή μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ορμονικής υγείας, καθώς η κατανόηση του τι βιώνει το σώμα σας σε κάθε στάδιο του κύκλου σας σάς επιτρέπει να λαμβάνετε αποτελεσματικές διατροφικές αποφάσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Οι καλύτερες τροφές για την ωορρηξία

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι ειδικοί τονίζουν την σημασία της κατανάλωσης φρέσκων τροφών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που θα θρέψουν το σώμα σας. Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι μια διατροφή γεμάτη φυτικά τρόφιμα, φολικό οξύ και ακόρεστα λιπαρά, μπορεί να επηρεάσει θετικά την αναπαραγωγική υγεία και γονιμότητα.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ο ρόλος των λιπαρών οξέων, ειδικά των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, έχει θετική επίδραση στην γονιμότητα, καθώς έχει βρεθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζουν θετικά τόσο την εμφύτευση ωαρίου όσο και την εμφύτευση εμβρύου (για όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες).

Επιπλέον, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στα αιμοφόρα αγγεία σας, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προάγοντας την καλύτερη ροή του αίματος. Αυτό επηρεάζει επίσης την περιοχή της πυέλου, δημιουργώντας με τη σειρά του ένα πιο βέλτιστο περιβάλλον για επιτυχημένη εμφύτευση.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, η ρέγγα, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο

Υπάρχουν στοιχεία που επισημαίνουν την συμβολή του ψευδαργύρου στην γονιμοποίηση ενώ είναι επίσης σημαντικό ότι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής της προγεστερόνης, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Τα τρόφιμα με καλή περιεκτικότητα ψευδάργυρου περιλαμβάνουν άπαχα κρέατα, οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς και ηλιόσπορους.

Τροφές με βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ

Αυτή η τριάδα βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ) στο αίμα, η οποία είναι η βέλτιστη για την τακτική ωορρηξία. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι μειώνει τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση (PMS) σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα ρεβίθια και τα πορτοκάλια. Για ενίσχυση της βιταμίνης Β12, αυξήστε την πρόσληψη θαλασσινών, βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μπορείτε να βρείτε φολικό οξύ στα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ηλιόσπορους και τα φασόλια.