Πολλές είναι οι συνήθειες που μπορεί να έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητά μας, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Μία από αυτές φαίνεται να είναι και το να κοιμάστε με φως, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Northwestern University.

Πώς μας επηρεάζει το φως στον ύπνο

Σε ένα δείγμα ανδρών και γυναικών ηλικίας 63 έως 84 ετών, παρατηρήθηκε ότι όσοι εκτέθηκαν σε οποιαδήποτε ποσότητα φωτός ενώ κοιμόντουσαν τη νύχτα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν εκτέθηκαν σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η έκθεση στο φως μετρήθηκε με συσκευή που φοριέται στον καρπό και παρακολουθήθηκε για επτά ημέρες.

Αυτή είναι μια πραγματική (όχι πειραματική) μελέτη που καταδεικνύει ότι η οποιαδήποτε έκθεση στο φως τη νύχτα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) και διαβήτη μεταξύ μεγαλύτερων ενηλίκων.

«Είτε είναι το smartphone σας είτε η τηλεόραση που έχει μείνει ανοιχτή όσο κοιμάστε, ακόμα και η φωτορύπανση της μεγάλης πόλης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά για τους ηλικιακά μεγαλύτερους» αναφέρει χαρακτηριστικά συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και γιατρός Northwestern Medicine.

Πώς θα το μειώσουμε

«Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την ποσότητα της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου», αναφέρουν οι ερευνητές. Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το φως ή τις αρνητικές επιδράσεις του αν τελικά το κρατήσετε, περιλαμβάνουν:

  • Αφήστε τα φώτα σβηστά. Εάν χρειάζεται να έχετε ένα φως αναμμένο (το οποίο μπορεί να θέλετε για ασφάλεια), επιλέξτε ένα αμυδρό φως που είναι πιο κοντά στο πάτωμα.
  • Το χρώμα είναι σημαντικό. Το πορτοκαλί ή ένα κόκκινο/πορτοκαλί φως είναι λιγότερο διεγερτικό για τον εγκέφαλο. Μην χρησιμοποιείτε λευκό ή μπλε φως και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας.
  • Οι κουρτίνες ή οι μάσκες ματιών είναι καλές εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε το εξωτερικό φως.