Ενώ οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, έχουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά ασθενειών. Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια επισημαίνει ότι αυτά τα υψηλότερα ποσοστά ασθενειών μπορούν να μειωθούν με μια καλύτερη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως το kale, το σπανάκι, το καρπούζι, οι πιπεριές, οι τομάτες, τα πορτοκάλια αλλά και τα καρότα. Αυτά τα ανοιχτόχρωμα φρούτα και λαχανικά παίζουν κομβικό ρόλο στην πρόληψη της απώλειας της οπτικής και γνωστικής λειτουργίας.

Γυναίκες VS ανδρών

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι οι άνδρες τείνουν να εκδηλώνουν πολλές από τις θανατηφόρες ασθένειες. Οι γυναίκες ωστόσο, εκδηλώνουν αυτές τις ασθένειες λιγότερο συχνά ή αργότερα στην ζωή τους, παραμένουν όμως για περισσότερο και είναι εξουθενωτικές» αναφέρει χαρακτηριστικά ερευνητής πίσω από την μελέτη.

«Για παράδειγμα, από όλες τις υπάρχουσες περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άνοιας στον κόσμο, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες. Αυτές οι ασθένειες που ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια τις γυναίκες, θα μπορούσαν να προληφθούν μέσα από μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής».

Η μελέτη, στα πλαίσια της οποίας αναλύθηκαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες, παρουσίασε λεπτομέρειες για εκφυλιστικές παθήσεις, από αυτοάνοσες ασθένειες έως την άνοια, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες τις αντιμετωπίζουν πολύ πιο συχνά συγκριτικά με τους άνδρες.

«Αν ληφθούν συλλογικά όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80%. Έτσι, λόγω αυτής της ευπάθειας, που συνδέεται άμεσα με τη βιολογία, χρειάζονται επιπλέον προληπτική φροντίδα», λένε οι ερευνητές.

Το φύλο επηρεάζει την υγεία;

Ένας από τους λόγους αυτής της ευπάθειας έχει να κάνει με τον τρόπο που οι γυναίκες αποθηκεύουν βιταμίνες και μέταλλα στο σώμα. Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι έχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την εγκυμοσύνη.

Αυτή η διαθεσιμότητα, ωστόσο, σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι λιγότερο διαθέσιμα για ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος και ο αμφιβληστροειδής, θέτοντας τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφυλιστικά ζητήματα.

Η διαιτητική πρόσληψη χρωστικών καροτενοειδών δρουν ως αντιοξειδωτικά για τον άνθρωπο. Δύο συγκεκριμένα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βρίσκονται σε συγκεκριμένους ιστούς του ματιού και του εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν άμεσα τον εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Άνδρες και γυναίκες τρώνε περίπου την ίδια ποσότητα από αυτά τα καροτενοειδή, αλλά οι απαιτήσεις για τις γυναίκες είναι πολύ υψηλότερες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.